
Az mezĹ‘gazdasági növĂ©nyekkel foglalkozĂł tudĂłsok egyre többször foglalkoznak azzal, hogy milyen hatást gyakorolhat a szĂ©n-dioxid-szint emelkedĂ©se a növĂ©nyekre, azonban a kĂ©rdĂ©s megválaszolását nagyban nehezĂti, hogy közben a melegedĂ©ssel is kalkulálni kell.
Egy nemrĂ©g a Journal of Experimental Botany cĂmű folyĂłiratban megjelent Ărás azt vizsgálta, hogy a magasabb hĹ‘mĂ©rsĂ©klet hogyan befolyásolja a növĂ©nyek fejlĹ‘dĂ©sĂ©t Ă©s Ă©letkĂ©pessĂ©gĂ©t. A kĂ©rdĂ©s azĂ©rt Ă©rdekes, mert csupán a lĂ©gköri szĂ©n-dioxid-szintet vizsgálva az eredmĂ©nyek azt mutatják, hogy az ĂĽvegházhatásĂş gáz magasabb koncentráciĂłja alapvetĹ‘en kedvezĹ‘en hat a növĂ©nyek fejlĹ‘dĂ©sĂ©re.
A világ döbbenetes sebességgel melegszik, a globális modellekből pedig tudjuk, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedése fokonként 3-7%-is veszteséget okozhat a négy fő növény termésmennyiségében.
– mondta Amanda Cavanagh, a cikk egyik szerzője
A tĂşlzott hĹ‘hatás viszont csökkentheti a fotoszintĂ©zist segĂtĹ‘ enzimek hatĂ©konyságát, ezzel egyĂĽtt rontja a növĂ©nyek szĂ©n-dioxid felvĂ©telĂ©t is. Ez a hatás a teljes ökoszisztĂ©mára komoly terhet rĂłhat. A kutatĂłk szerint a kĂ©rdĂ©s igen összetett, amiben az is fontos lehet, hogy az egyes növĂ©nyek mennyire kĂ©pesek alkalmazkodni a magasabb hĹ‘mĂ©rsĂ©kletekhez.
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!
(enn.com)
