Az EU megállapodott az erdőirtásokat előidéző import termékek tilalmáról
Az EU megállapodott az erdőirtásokat előidéző import termékek tilalmáról

Az Európai Unió kedden megállapodott a kávé, a kakaó és a szója termékek behozatalának betiltásáról, amennyiben úgy ítélik meg, hogy azok hozzájárulnak az erdőirtáshoz.

A 27 tagú EU számára „erdőirtásmentes ellátási láncok” biztosítását célzó törvénytervezetet a környezetvédelmi csoportok „úttörőnek” titulálták. A tervezet megköveteli az EU-ba importáló vállalatoktól, hogy vállaljanak garanciát a termékekre, miszerint erdőirtásmentes területeken állítják azokat elő, illetve megfelelnek a származási ország összes jogszabályának.

A hatály a pálmaolajra, a szarvasmarhára, a szójára, a kávéra, a kakaóra, a fára és a gumira, valamint az ezekből származó termékekre, például marhahúsra, bútorokra és csokoládéra terjed ki. Az illegális termelés kiterjedt erdőirtáshoz vezetett olyan országokban, mint Brazília, Indonézia, Malajzia, Nigéria, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Mexikó és Guatemala.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete becslése szerint az elmúlt három évtizedben az Európai Uniónál nagyobb, összesen mintegy 420 millió hektárnyi földterületet irtottak ki a világon. Az Európai Unió pedig Kína után a második legnagyobb piac az erdőirtással járó termékek fogyasztásában.

Pascal Canfin, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke örömmel fogadta a megállapodást, és az európaiak által fogyasztott mindennapi cikkekre gyakorolt hatását. „Ez a kávé, amit reggel elfogyasztunk, a csokoládé, amit elnassolunk, a szén a grillen, a papír a könyveinkben. Ez radikális” – mondta.

Történelmi pillanat

A Greenpeace környezetvédelmi lobbicsoport „jelentős áttörésnek” nevezte az Európai Parlament és az EU tagállamai között elfogadott törvénytervezetet, a WWF pedig „úttörőnek” és „történelminek” titulálta.  „Ez a rendelet az első a világon, amely a globális erdőirtás ellen küzd, és jelentősen csökkenti az EU környezeti lábnyomát” – áll a WWF közleményében.

Mindkét csoport arra szólította fel az EU-t, hogy ne álljon meg itt, hanem a törvény hatályát terjesszék ki a szavannákra – például a brazil Cerradora – is, amelyeket szintén fenyegeti a mezőgazdaság és a gazdálkodók.

A Greenpeace megjegyezte, hogy az importáló cégeket finanszírozó pénzintézetekre kezdetben nem vonatkozik új törvény hatálya, de két évvel később ezt is felülvizsgálják majd. Az EU-országokat képviselő Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is hivatalosan el kell fogadnia az elfogadott törvényt. A nagy cégeknek 18 hónap állna rendelkezésre, míg a kisebbek hosszabb türelmi időt kapnának.

Az új törvény biztosítja, hogy az Európai Unió piacán forgalomba hozott kulcsfontosságú áruk a továbbiakban ne járuljanak hozzá az erdőirtáshoz és az erdők pusztulásához az EU-ban, és a világ más részein

– áll az Európai Bizottság közleményében.

Emmanuel Macron francia elnök a következőt tweetelte: „Felgyorsul a klíma és a biodiverzitás elleni küzdelem.”

Tetemes pénzbírságok

A parlament közleménye szerint a törvény megnyitotta az utat az olyan technológiák előtt, mint a műholdas megfigyelés és a DNS-elemzés a kérdéses import eredetének ellenőrzésére. A magas kockázatú exportáló országokban az EU-ba küldött termékek kilenc százalékát, míg a kisebb kockázatú országokat alacsonyabb arányban vizsgálnák meg. A törvényt megsértő cégeket az éves uniós forgalom négy százalékáig terjedő pénzbírsággal sújthatják. A jogszabályt a hatályba lépése után egy évvel felülvizsgálják, hogy kiterjesszék-e más erdős területekre is. Egy másik, a két évre szóló felülvizsgálat során a bizottság mérlegeli, hogy kiterjeszti-e azt más ökoszisztémákra és árucikkekre, valamint a pénzintézetekre.

(forrás: phys.org)

search icon