Baljós figyelmeztetés a múltból –  őseink a klímaváltozások következtében halhattak ki
Baljós figyelmeztetés a múltból –  őseink a klímaváltozások következtében halhattak ki

Egy új kutatás szerint az emberi nem kihalt tagjainak sorsában komoly szerepet játszhattak a múltbéli klímaváltozások. Ez a mai kor embere számára is intő jel lehet.

A nápolyi II. Federico Egyetem kutatócsoportja új kutatási módszerrel, a klímamodellek és a fosszíliák együttes elemzésével próbált az őskori kihalási események nyomára bukkanni, és arra a megállapításra jutottak, hogy a felmelegedési és lehűlési periódusok komoly szerepet játszottak „korai emberek” eltűnésében.

A Cell Press tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban modellezték az elmúlt 5 millió év klimatikus változásait, mely időszak felöleli a korai emberi ősök, többek között a Homo habilis, a Homo erectus vagy a Homo neanderthalensis, azaz a neandervölgyi ember kihalását. Legalább három faj esetében szilárd bizonyítékot találtak rá, hogy az eltűnés időszaka egybeesett a globális éghajlat kedvezőtlen változásaival.

Pasquale Raia, a kutatás egyik vezetője szerint:


„Kristálytiszta volt, hogy a kihalt fajok számára a klimatikus viszonyok túl szélsőségesek voltak közvetlenül az eltűnésüket megelőző időszakokban.”

Raia baljós figyelmeztetésként tekint a kutatás eredményére. Véleménye szerint mai ember azt az üzenetet olvashatja ki a történtekből, hogy az extrém módon változó klíma sebezhetővé tesz bennünket, és ami a múltban többször lejátszódott, talán újra megismétlődhet.

search icon