
Az egészségtelen élelmiszerekre kivetett adó nem érte el főcélját: hosszú távon nem tudta csökkenteni az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását. A szegényebb háztartások arányaiban több adót fizetnek, mint a gazdagabbak – derül ki egy új magyar kutatásból.
13 éve él velünk a népegészségügyi termékadó, becenevén a chipsadó, amelyet az állam az adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezetett be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztását csökkentse a lakosság körében. A Corvinus kutatója, Berezvai Zombor és szerzőtársai megvizsgálták, hogy az adó 2011-es bevezetése óta hogyan változtak a hazai fogyasztási szokások.
A kutatĂłk a GfK háztartáspanel 2000 háztartásra vonatkozĂł reprezentatĂv adatait elemeztĂ©k Ă©vekre visszamenĹ‘leg. A csokoládĂ©, az Ă©des kekszek, a cukros ĂĽdĂtĹ‘italok, a sĂłs snackek Ă©s az alacsony gyĂĽmölcstartalmĂş italok fogyasztását vizsgálták, ezek az adĂłztatott termĂ©kek teljes forgalmának több mint 90%-át tettĂ©k ki az adĂł bevezetĂ©se elĹ‘tt. A szerzĹ‘k arra a megállapĂtásra jutottak, hogy bár az egĂ©szsĂ©gtelen Ă©lelmiszerekre kivetett adĂł eleinte csökkentette a fogyasztást, viszont ezt idĹ‘vel ellensĂşlyozta, hogy a táplálkozási szokások Ă©s az Ă©lelmiszerkörnyezet nem változott, az elkölthetĹ‘ jövedelem pedig nĹ‘tt.
Nyolc évvel az adó bevezetése után a bevezetés előtthöz képest már többet fogyasztottak a magyarok az egészségtelen élelmiszerekből – több kategóriában ez az érték még az uniós átlagot is meghaladta –, és a fogyasztók teljes élelmiszerköltésének nagyobb részét tették ki a káros élelmiszerek. Az adóköteles termékek aránya a megvásárolt napi fogyasztási cikkeken belül a 2010. évi 5,9%-ról 2018-ra 7,4%-ra nőtt. Vagyis az adó nem tudta elérni főcélját, az egészségre káros élelmiszerek fogyasztásának csökkentését.
A Health Policy szakfolyóirat idei augusztusi számában megjelent tanulmány arra is rámutat, hogy az adó társadalmi károkat okozott. Az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása önmagában nem képes a fogyasztás mérséklésére, ráadásul a társadalmi egyenlőtlenségeket is növeli. Mivel az alacsonyabb jövedelműeket sokkal érzékenyebben érinti a drágulás, számukra hátrányosak is lehetnek az ilyen intézkedések, ráadásul jövedelmük nagyobb hányadát vonja el az adó, mint a gazdagabb háztartásokénak – fejtette ki Berezvai Zombor, a Corvinus kutatója.
A kutatás tehát arra hĂvja fel a figyelmet, hogy az egĂ©szsĂ©gtelen Ă©lelmiszerek megadĂłztatása önmagában nem elegendĹ‘. A tanulmány szerzĹ‘inek vĂ©lemĂ©nye szerint a hosszĂş távĂş kedvezĹ‘ hatás elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben komplex intĂ©zkedĂ©sekre van szĂĽksĂ©g, pĂ©ldául elĂ©rhetĹ‘bbĂ© Ă©s megfizethetĹ‘bbĂ© kell tenni az egĂ©szsĂ©gesebb Ă©lelmiszereket, illetve növelni kell a fogyasztĂłi tudatosságot oktatási programokon keresztĂĽl.
Forrás: Agrárszektor
Kiemelt kép: Canva