Az egĂ©szsĂ©ges környezet nemcsak a tĂșlĂ©lĂ©sĂŒnket, hanem a jĂłllĂ©tĂŒnket is megalapozza

Az egĂ©szsĂ©ges környezet nemcsak a tĂșlĂ©lĂ©sĂŒnket, hanem a jĂłllĂ©tĂŒnket is megalapozza
Az egĂ©szsĂ©ges környezet nemcsak a tĂșlĂ©lĂ©sĂŒnket, hanem a jĂłllĂ©tĂŒnket is megalapozza

A puszta Ă©letben maradĂĄsunk biztosĂ­tĂĄsĂĄtĂłl a lelki egĂ©szsĂ©gĂŒnk fenntartĂĄsĂĄig az ökolĂłgiai rendszereknek alapvetƑ szerepĂŒk van az Ă©letĂŒnkben. Hogyan hatĂĄrozza meg az egĂ©szsĂ©gĂŒnket a környezet, amelyben Ă©lĂŒnk, Ă©s amelytƑl fĂŒggĂŒnk?

Annyira sokrĂ©tƱ Ă©s sok szintƱ kapcsolatrĂłl van szĂł, hogy egyetlen cikkben pusztĂĄn rövid bepillantĂĄst nyĂșjthatunk. Nagy hangsĂșlyt fektetĂŒnk a biodiverzitĂĄsra, de nem kizĂĄrĂłlag errƑl lesz szĂł. A környezetĂŒnk betegsĂ©gek forrĂĄsa is lehet, de mint lĂĄtni fogjuk, az ökolĂłgiai rendszerek jelentƑsĂ©ge ezen messze tĂșlmutat.

Az egĂ©szsĂ©gĂŒnk alapjai

A termĂ©szet emberi Ă©letben betöltött sokfĂ©le szerepĂ©rƑl rĂ©szletesen Ă­rtunk korĂĄbban, bemutatva az anyagi, a nem-anyagi Ă©s a szabĂĄlyozĂł hozzĂĄjĂĄrulĂĄsokat. Az egĂ©szsĂ©ges, tĂĄpanyagdĂșs Ă©lelem, a tiszta ivĂłvĂ­z, a stabil Ă©ghajlat mind alapjaiban az ökolĂłgiai rendszereknek köszönhetƑ. Ezek nĂ©lkĂŒl nem is beszĂ©lhetnĂ©nk emberi egĂ©szsĂ©grƑl sem.1 A biolĂłgiai sokfĂ©lesĂ©g maga is szĂĄmtalan gyĂłgyĂĄszati lehetƑsĂ©get rejt, a vĂĄltozatos Ă©trend alapvetƑ az egĂ©szsĂ©gĂŒnk szempontjĂĄbĂłl.

VegyĂŒletek, anyagok az egĂ©szsĂ©g vĂ©delmĂ©ben

A gyĂłgyszerfejlesztĂ©sben is kiemelkedƑ a gazdag Ă©lƑvilĂĄg jelentƑsĂ©ge. A növĂ©nyek Ă©s a gombĂĄk kĂŒlönösen sok fontos vegyĂŒletet tartalmaznak,2, 3 Ă©s vegyĂŒleteik igen nagy rĂ©szĂ©t nem is ismerjĂŒk. A biodiverz gyepekre alapozott ĂĄllattartĂĄs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi (Ă©s ökolĂłgiai) szempontbĂłl is kedvezƑbb, mint a monokultĂșrĂĄkra Ă©pĂŒlƑ.4 A vĂĄltozatossĂĄg kulcsfontossĂĄgĂș az Ă©trendĂŒnkben is, mĂ©gis alig fogyasztunk nĂ©hĂĄnyat a több ezer ehetƑ növĂ©nyfajbĂłl.5, 6

A fĂ©szkesvirĂĄgzatĂșak (Asteraceae), melyek közĂ© a kĂ©pen lĂĄthatĂł mezei katĂĄng (Cichorium intybus) is tartozik, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontbĂłl kĂŒlönösen jelentƑs növĂ©nycsoport. FitokĂ©miai összetevƑiknek köszönhetƑen antioxidĂĄns, gyulladĂĄscsökkentƑ, antimikrobiĂĄlis, vizelethajtĂł Ă©s sebgyĂłgyĂ­tĂł hatĂĄsuk is van.2

Komplex hatĂĄsok az egĂ©szsĂ©gĂŒnkre

Az, hogy milyen környezet, milyen mikroorganizmusok vesznek körĂŒl minket, mĂĄr az Ă©letĂŒnk kezdetĂ©tƑl nagy hatĂĄssal van rĂĄnk. A vĂĄltozatosabb, termĂ©szetközelibb környezet a korai Ă©letszakaszokban kĂŒlönösen erƑsen befolyĂĄsolja, hogy milyen lesz az immunrendszerĂŒnk, mekkora esĂ©llyel alakul ki allergiĂĄs, asztmĂĄs megbetegedĂ©s a kĂ©sƑbbiekben.7, 8 A környezetĂŒnk döntƑ hatĂĄssal van a mikrobiomunk összetĂ©telĂ©re, melynek egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai messzire nyĂșlnak,9 Ă©s melynek tagjai maguk is az Ă©lƑvilĂĄg rĂ©szei. A humĂĄn mikrobiomrĂłl itt Ă­rtunk bƑvebben.

Az erƑsen allergĂ©n, AmerikĂĄbĂłl behurcolt ĂŒrömlevelƱ parlagfƱ (Ambrosia artemisiifolia) tömege mezƑgazdasĂĄgi terĂŒleten. Az extrĂ©m talajbolygatĂĄs kĂŒlönösen kedvez a hasonlĂł gyomnövĂ©nyeknek.
Fotó: Pribéli Levente

Lelki egészség, mentålis egészség, jóllét

A zöldterĂŒletek amellett, hogy a fizikai egĂ©szsĂ©gĂŒnkre önmagukban is kedvezƑ hatĂĄssal vannak, segĂ­tik mentĂĄlis egĂ©szsĂ©gĂŒnk megƑrzĂ©sĂ©t, Ă©s hozzĂĄjĂĄrulnak a jĂłllĂ©tĂŒnkhöz.10, 11 KikapcsolĂłdĂĄst, megnyugvĂĄst nyĂșjtanak, teret adnak a kĂŒltĂ©ri fizikai aktivitĂĄsok Ă©s talĂĄlkozĂĄsok szĂĄmĂĄra.10–12 ElƑbbit rĂ©szben a biofĂ­lia-hipotĂ©zis magyarĂĄzza, mely szerint „belsƑ indĂ­ttatĂĄsbĂłl kötƑdĂŒnk a termĂ©szethez, ami összefĂŒgg az evolĂșciĂłs mĂșltunkkal”.8

CitromsĂĄrmĂĄny (Emberiza citrinella). A kutatĂĄsok azt mutatjĂĄk, hogy a madarak fontos szerepet töltenek be a zöldterĂŒletek egĂ©szsĂ©gre gyakorolt hatĂĄsĂĄban.8 Nemcsak a lĂĄtvĂĄnyuk, hanem a hangjuk is fontos lehet a mentĂĄlis egĂ©szsĂ©gĂŒnk Ă©s a stressz-szintĂŒnk befolyĂĄsolĂĄsĂĄban. A hatĂĄs egyĂ©nenkĂ©nt vĂĄltozĂł, fĂŒgg a madarakhoz fƱzƑdƑ viszonytĂłl is.
Fotó: Pribéli Levente

Egy egészség

Mindezek ismeretĂ©ben nem meglepƑ az ĂĄllĂ­tĂĄs, hogy az egĂ©szsĂ©ges emberi Ă©let szorosan összefĂŒgg az ökolĂłgiai rendszerek, a növĂ©nyek, az ĂĄllatok, a gombĂĄk Ă©s mĂĄs Ă©lƑlĂ©nyek egĂ©szsĂ©gĂ©vel. Ez az Egy egĂ©szsĂ©g megközelĂ­tĂ©s.13 A globĂĄlis környezeti vĂĄltozĂĄsok sĂșlyos következmĂ©nyekkel jĂĄrnak az egĂ©szsĂ©gĂŒnkre nĂ©zve is. A zoonĂłzisok, azaz az ĂĄllatrĂłl emberre terjedƑ megbetegedĂ©sek gyakorisĂĄgĂĄt növeli a biodiverzitĂĄs-csökkenĂ©s;14 az urbanizĂĄciĂłval kedvezƑtlenĂŒl vĂĄltozik a mikrobiomunk,7, 15, 16 nƑ a gyepek allergenitĂĄsa,17 Ă©s nƑ a fogĂ©konysĂĄgunk az allergiĂĄra;7 az ismert patogĂ©nek okozta megbetegedĂ©sek több mint felĂ©t sĂșlyosbĂ­thatja a klĂ­mavĂĄltozĂĄs.18 A fĂ©nyszennyezĂ©s is negatĂ­v egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsokkal jĂĄr,19 a lĂ©gszennyezĂ©s tömegek Ă©letĂ©t rontja, illetve rövidĂ­ti meg, a kĂ©miai szennyezĂ©sek szĂ©les köre szintĂ©n kĂĄrosĂ­tja az egĂ©szsĂ©gĂŒnket,20 hogy csak nĂ©hĂĄny tovĂĄbbi pĂ©ldĂĄt emlĂ­tsĂŒnk.

A talaj biodiverzitĂĄsĂĄt,  Ă­gy az egĂ©szsĂ©gĂ©t roncsoljĂĄk az intenzĂ­v talajbolygatĂĄssal jĂĄrĂł mĂłdszerek, a szintetikus növĂ©nyvĂ©dƑ szerek, a mƱtrĂĄgyĂĄk Ă©s a monokultĂșrĂĄs termelĂ©s [13]. Magyarul Ă©pp azok a gyakorlatok, amelyek a ma uralkodĂł intenzĂ­v mezƑgazdasĂĄg alapjĂĄt jelentik. EzĂ©rt is lenne Ă©getƑen fontos fenntarthatĂłbb termelĂ©si mĂłdszerekre ĂĄttĂ©rni.
Fotó: Pribéli Levente

ÉletĂŒnk a lehetƑ legszorosabban összefĂŒgg a környezetĂŒnkkel, az ökolĂłgiai rendszerekkel. Olyan szoros Ă©s annyira sokrĂ©tƱ a kapcsolat, hogy nem tudjuk fĂŒggetlenĂ­teni magunkat ezektƑl a hatĂĄsoktĂłl. Az Ă©lƑvilĂĄgot, benne magunkat, embereket is sĂșjtĂł ökolĂłgiai vĂĄlsĂĄg megfĂ©kezĂ©se mindannyiunk Ă©rdeke.

A lĂ©pĂ©sek, melyeket ennek Ă©rdekĂ©ben egyĂ©ni, közössĂ©gi Ă©s tĂĄrsadalmi szinten egyarĂĄnt meg kell tennĂŒnk, nem Ă©letminƑsĂ©gĂŒnk romlĂĄsĂĄhoz, hanem jobb Ă©lethez vezethetnek. Amellett, hogy meg kell vĂ©denĂŒnk a mĂ©g megmaradt termĂ©szetközeli Ă©lƑhelyeket, rendkĂ­vĂŒl fontos az Ă©lƑhelyek helyreĂĄllĂ­tĂĄsa, Ă©s az is, hogy mezƑgazdasĂĄgi terĂŒleteink is vĂĄltozatos, az Ă©lƑvilĂĄg Ă©s az emberi egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©t egyarĂĄnt szolgĂĄlĂł Ă©lƑhelyek lehessenek.1, 21

Irodalmak:

1Marselle, M. R., Hartig, T., Cox, D. T., De Bell, S., Knapp, S., Lindley, S., … & Bonn, A. (2021). Pathways linking biodiversity to human health: A conceptual framework. Environment International, 150, 106420. (szemle magyarul itt)

2Rolnik, A., & Olas, B. (2021). The plants of the Asteraceae family as agents in the protection of human health. International Journal of Molecular Sciences, 22(6), 3009. (szemle magyarul itt)

3Alzand, K. I., Bofaris, M. S. M., & Ugis, A. (2019). Chemical Composition and Nutritional Value of Edible Wild Growing Mushrooms: A Review. World J. Pharm. Res, 8(3), 31–46. (szemle magyarul itt)

4Provenza, F. D., Kronberg, S. L., & Gregorini, P. (2019). Is grassfed meat and dairy better for human and environmental health?. Frontiers in nutrition, 6, 26. (szemle magyarul itt)

5Ulian, T., Diazgranados, M., Pironon, S., Padulosi, S., Liu, U., Davies, L., … & Mattana, E. (2020). Unlocking plant resources to support food security and promote sustainable agriculture. Plants, People, Planet, 2(5), 421–445. (szemle magyarul itt)

6Hunter, D., Borelli, T., Beltrame, D. M., Oliveira, C. N., Coradin, L., Wasike, V. W., … & Tartanac, F. (2019). The potential of neglected and underutilized species for improving diets and nutrition. Planta, 250(3), 709–729. (szemle magyarul itt)

7Renz, H., & Skevaki, C. (2021). Early life microbial exposures and allergy risks: opportunities for prevention. Nature Reviews Immunology, 21(3), 177–191. (szemle magyarul itt)

8Aerts, R., Honnay, O., & Van Nieuwenhuyse, A. (2018). Biodiversity and human health: mechanisms and evidence of the positive health effects of diversity in nature and green spaces. British medical bulletin, 127(1), 5–22. (szemle magyarul itt)

9Gilbert, J. A., Blaser, M. J., Caporaso, J. G., Jansson, J. K., Lynch, S. V., & Knight, R. (2018). Current understanding of the human microbiome. Nature medicine, 24(4), 392–400.

10Bratman, G. N., Hamilton, J. P., & Daily, G. C. (2012). The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York academy of sciences, 1249(1), 118–136. (szemle magyarul itt)

11Bratman, G. N., Daily, G. C., Levy, B. J., & Gross, J. J. (2015). The benefits of nature experience: Improved affect and cognition. Landscape and Urban Planning, 138, 41–50. (szemle magyarul itt)

12Twohig-Bennett, C., & Jones, A. (2018). The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environmental research, 166, 628–637. (szemle magyarul itt)

13Banerjee, S., & van der Heijden, M. G. (2022). Soil microbiomes and one health. Nature Reviews Microbiology, 1–15. (szemle magyarul itt)

14Keesing, F., & Ostfeld, R. S. (2021). Impacts of biodiversity and biodiversity loss on zoonotic diseases. Proceedings of the National Academy of Sciences, 118(17), e2023540118. (szemle magyarul itt)

15Callewaert, C., Ravard Helffer, K., & Lebaron, P. (2020). Skin Microbiome and its Interplay with the Environment. American Journal of Clinical Dermatology, 21(1), 4–11. (szemle magyarul itt)

16Dominguez-Bello, M. G., Godoy-Vitorino, F., Knight, R., & Blaser, M. J. (2019). Role of the microbiome in human development. Gut, 68(6), 1108–1114.

17Bernard-Verdier, M., Seitz, B., Buchholz, S., Kowarik, I., Lasunción Mejía, S., & Jeschke, J. M. (2022). Grassland allergenicity increases with urbanisation and plant invasions. Ambio, 1–17. (szemle magyarul itt)

18Mora, C., McKenzie, T., Gaw, I. M., Dean, J. M., von Hammerstein, H., Knudson, T. A., … & Franklin, E. C. (2022). Over half of known human pathogenic diseases can be aggravated by climate change. Nature climate change, 12(9), 869–875. (szemle magyarul itt)

19Davies, T. W., & Smyth, T. (2018). Why artificial light at night should be a focus for global change research in the 21st century. Global Change Biology, 24(3), 872–882.

20Sabarwal, A., Kumar, K., & Singh, R. P. (2018). Hazardous effects of chemical pesticides on human health–Cancer and other associated disorders. Environmental toxicology and pharmacology, 63, 103–114. (szemle magyarul itt)

21Frison, E., & Clément, C. (2020). The potential of diversified agroecological systems to deliver healthy outcomes: Making the link between agriculture, food systems & health. Food Policy, 96, 101851. (szemle magyarul itt)

search icon