Az egészséges környezet nemcsak a túlélésünket, hanem a jóllétünket is megalapozza

Az egészséges környezet nemcsak a túlélésünket, hanem a jóllétünket is megalapozza
Az egészséges környezet nemcsak a túlélésünket, hanem a jóllétünket is megalapozza

A puszta életben maradásunk biztosításától a lelki egészségünk fenntartásáig az ökológiai rendszereknek alapvető szerepük van az életünkben. Hogyan határozza meg az egészségünket a környezet, amelyben élünk, és amelytől függünk?

Annyira sokrétű és sok szintű kapcsolatról van szó, hogy egyetlen cikkben pusztán rövid bepillantást nyújthatunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a biodiverzitásra, de nem kizárólag erről lesz szó. A környezetünk betegségek forrása is lehet, de mint látni fogjuk, az ökológiai rendszerek jelentősége ezen messze túlmutat.

Az egészségünk alapjai

A természet emberi életben betöltött sokféle szerepéről részletesen írtunk korábban, bemutatva az anyagi, a nem-anyagi és a szabályozó hozzájárulásokat. Az egészséges, tápanyagdús élelem, a tiszta ivóvíz, a stabil éghajlat mind alapjaiban az ökológiai rendszereknek köszönhető. Ezek nélkül nem is beszélhetnénk emberi egészségről sem.1 A biológiai sokféleség maga is számtalan gyógyászati lehetőséget rejt, a változatos étrend alapvető az egészségünk szempontjából.

Vegyületek, anyagok az egészség védelmében

A gyógyszerfejlesztésben is kiemelkedő a gazdag élővilág jelentősége. A növények és a gombák különösen sok fontos vegyületet tartalmaznak,2, 3 és vegyületeik igen nagy részét nem is ismerjük. A biodiverz gyepekre alapozott állattartás egészségügyi (és ökológiai) szempontból is kedvezőbb, mint a monokultúrákra épülő.4 A változatosság kulcsfontosságú az étrendünkben is, mégis alig fogyasztunk néhányat a több ezer ehető növényfajból.5, 6

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae), melyek közé a képen látható mezei katáng (Cichorium intybus) is tartozik, egészségügyi szempontból különösen jelentős növénycsoport. Fitokémiai összetevőiknek köszönhetően antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vizelethajtó és sebgyógyító hatásuk is van.2

Komplex hatások az egészségünkre

Az, hogy milyen környezet, milyen mikroorganizmusok vesznek körül minket, már az életünk kezdetétől nagy hatással van ránk. A változatosabb, természetközelibb környezet a korai életszakaszokban különösen erősen befolyásolja, hogy milyen lesz az immunrendszerünk, mekkora eséllyel alakul ki allergiás, asztmás megbetegedés a későbbiekben.7, 8 A környezetünk döntő hatással van a mikrobiomunk összetételére, melynek egészségügyi hatásai messzire nyúlnak,9 és melynek tagjai maguk is az élővilág részei. A humán mikrobiomról itt írtunk bővebben.

Az erősen allergén, Amerikából behurcolt ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) tömege mezőgazdasági területen. Az extrém talajbolygatás különösen kedvez a hasonló gyomnövényeknek.
Fotó: Pribéli Levente

Lelki egészség, mentális egészség, jóllét

A zöldterületek amellett, hogy a fizikai egészségünkre önmagukban is kedvező hatással vannak, segítik mentális egészségünk megőrzését, és hozzájárulnak a jóllétünkhöz.10, 11 Kikapcsolódást, megnyugvást nyújtanak, teret adnak a kültéri fizikai aktivitások és találkozások számára.10–12 Előbbit részben a biofília-hipotézis magyarázza, mely szerint „belső indíttatásból kötődünk a természethez, ami összefügg az evolúciós múltunkkal”.8

Citromsármány (Emberiza citrinella). A kutatások azt mutatják, hogy a madarak fontos szerepet töltenek be a zöldterületek egészségre gyakorolt hatásában.8 Nemcsak a látványuk, hanem a hangjuk is fontos lehet a mentális egészségünk és a stressz-szintünk befolyásolásában. A hatás egyénenként változó, függ a madarakhoz fűződő viszonytól is.
Fotó: Pribéli Levente

Egy egészség

Mindezek ismeretében nem meglepő az állítás, hogy az egészséges emberi élet szorosan összefügg az ökológiai rendszerek, a növények, az állatok, a gombák és más élőlények egészségével. Ez az Egy egészség megközelítés.13 A globális környezeti változások súlyos következményekkel járnak az egészségünkre nézve is. A zoonózisok, azaz az állatról emberre terjedő megbetegedések gyakoriságát növeli a biodiverzitás-csökkenés;14 az urbanizációval kedvezőtlenül változik a mikrobiomunk,7, 15, 16 nő a gyepek allergenitása,17 és nő a fogékonyságunk az allergiára;7 az ismert patogének okozta megbetegedések több mint felét súlyosbíthatja a klímaváltozás.18 A fényszennyezés is negatív egészségügyi hatásokkal jár,19 a légszennyezés tömegek életét rontja, illetve rövidíti meg, a kémiai szennyezések széles köre szintén károsítja az egészségünket,20 hogy csak néhány további példát említsünk.

A talaj biodiverzitását,  így az egészségét roncsolják az intenzív talajbolygatással járó módszerek, a szintetikus növényvédő szerek, a műtrágyák és a monokultúrás termelés [13]. Magyarul épp azok a gyakorlatok, amelyek a ma uralkodó intenzív mezőgazdaság alapját jelentik. Ezért is lenne égetően fontos fenntarthatóbb termelési módszerekre áttérni.
Fotó: Pribéli Levente

Életünk a lehető legszorosabban összefügg a környezetünkkel, az ökológiai rendszerekkel. Olyan szoros és annyira sokrétű a kapcsolat, hogy nem tudjuk függetleníteni magunkat ezektől a hatásoktól. Az élővilágot, benne magunkat, embereket is sújtó ökológiai válság megfékezése mindannyiunk érdeke.

A lépések, melyeket ennek érdekében egyéni, közösségi és társadalmi szinten egyaránt meg kell tennünk, nem életminőségünk romlásához, hanem jobb élethez vezethetnek. Amellett, hogy meg kell védenünk a még megmaradt természetközeli élőhelyeket, rendkívül fontos az élőhelyek helyreállítása, és az is, hogy mezőgazdasági területeink is változatos, az élővilág és az emberi egészség megőrzését egyaránt szolgáló élőhelyek lehessenek.1, 21

Irodalmak:

1Marselle, M. R., Hartig, T., Cox, D. T., De Bell, S., Knapp, S., Lindley, S., … & Bonn, A. (2021). Pathways linking biodiversity to human health: A conceptual framework. Environment International, 150, 106420. (szemle magyarul itt)

2Rolnik, A., & Olas, B. (2021). The plants of the Asteraceae family as agents in the protection of human health. International Journal of Molecular Sciences, 22(6), 3009. (szemle magyarul itt)

3Alzand, K. I., Bofaris, M. S. M., & Ugis, A. (2019). Chemical Composition and Nutritional Value of Edible Wild Growing Mushrooms: A Review. World J. Pharm. Res, 8(3), 31–46. (szemle magyarul itt)

4Provenza, F. D., Kronberg, S. L., & Gregorini, P. (2019). Is grassfed meat and dairy better for human and environmental health?. Frontiers in nutrition, 6, 26. (szemle magyarul itt)

5Ulian, T., Diazgranados, M., Pironon, S., Padulosi, S., Liu, U., Davies, L., … & Mattana, E. (2020). Unlocking plant resources to support food security and promote sustainable agriculture. Plants, People, Planet, 2(5), 421–445. (szemle magyarul itt)

6Hunter, D., Borelli, T., Beltrame, D. M., Oliveira, C. N., Coradin, L., Wasike, V. W., … & Tartanac, F. (2019). The potential of neglected and underutilized species for improving diets and nutrition. Planta, 250(3), 709–729. (szemle magyarul itt)

7Renz, H., & Skevaki, C. (2021). Early life microbial exposures and allergy risks: opportunities for prevention. Nature Reviews Immunology, 21(3), 177–191. (szemle magyarul itt)

8Aerts, R., Honnay, O., & Van Nieuwenhuyse, A. (2018). Biodiversity and human health: mechanisms and evidence of the positive health effects of diversity in nature and green spaces. British medical bulletin, 127(1), 5–22. (szemle magyarul itt)

9Gilbert, J. A., Blaser, M. J., Caporaso, J. G., Jansson, J. K., Lynch, S. V., & Knight, R. (2018). Current understanding of the human microbiome. Nature medicine, 24(4), 392–400.

10Bratman, G. N., Hamilton, J. P., & Daily, G. C. (2012). The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York academy of sciences, 1249(1), 118–136. (szemle magyarul itt)

11Bratman, G. N., Daily, G. C., Levy, B. J., & Gross, J. J. (2015). The benefits of nature experience: Improved affect and cognition. Landscape and Urban Planning, 138, 41–50. (szemle magyarul itt)

12Twohig-Bennett, C., & Jones, A. (2018). The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environmental research, 166, 628–637. (szemle magyarul itt)

13Banerjee, S., & van der Heijden, M. G. (2022). Soil microbiomes and one health. Nature Reviews Microbiology, 1–15. (szemle magyarul itt)

14Keesing, F., & Ostfeld, R. S. (2021). Impacts of biodiversity and biodiversity loss on zoonotic diseases. Proceedings of the National Academy of Sciences, 118(17), e2023540118. (szemle magyarul itt)

15Callewaert, C., Ravard Helffer, K., & Lebaron, P. (2020). Skin Microbiome and its Interplay with the Environment. American Journal of Clinical Dermatology, 21(1), 4–11. (szemle magyarul itt)

16Dominguez-Bello, M. G., Godoy-Vitorino, F., Knight, R., & Blaser, M. J. (2019). Role of the microbiome in human development. Gut, 68(6), 1108–1114.

17Bernard-Verdier, M., Seitz, B., Buchholz, S., Kowarik, I., Lasunción Mejía, S., & Jeschke, J. M. (2022). Grassland allergenicity increases with urbanisation and plant invasions. Ambio, 1–17. (szemle magyarul itt)

18Mora, C., McKenzie, T., Gaw, I. M., Dean, J. M., von Hammerstein, H., Knudson, T. A., … & Franklin, E. C. (2022). Over half of known human pathogenic diseases can be aggravated by climate change. Nature climate change, 12(9), 869–875. (szemle magyarul itt)

19Davies, T. W., & Smyth, T. (2018). Why artificial light at night should be a focus for global change research in the 21st century. Global Change Biology, 24(3), 872–882.

20Sabarwal, A., Kumar, K., & Singh, R. P. (2018). Hazardous effects of chemical pesticides on human health–Cancer and other associated disorders. Environmental toxicology and pharmacology, 63, 103–114. (szemle magyarul itt)

21Frison, E., & Clément, C. (2020). The potential of diversified agroecological systems to deliver healthy outcomes: Making the link between agriculture, food systems & health. Food Policy, 96, 101851. (szemle magyarul itt)

search icon