Egy tanulmány szerint a Föld több éghajlati billenőpont elérésének küszöbén áll – de van remény!

Egy tanulmány szerint a Föld több éghajlati billenőpont elérésének küszöbén áll – de van remény!
Egy tanulmány szerint a Föld több éghajlati billenőpont elérésének küszöbén áll – de van remény!

A klímatudósok már évek óta figyelmeztetnek minket: Ha nem teszünk jelentős lépéseket az éghajlatváltozás ellen, az emberiség veszélyben van. Egy új tanulmány szerint pedig már most az éghajlatváltozás öt fordulópontjának küszöbén állunk, és ha a globális felmelegedés tovább fokozódik, még több valószínűsíthető.

Mik is pontosan az éghajlati billenőpontok, és mit kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk őket?

Az új tanulmány az éghajlati billenőpontokat úgy határozza meg, mint „olyan feltételeket, amelyeken túl az éghajlati rendszer egy részében bekövetkező változások önállósulnak egy felmelegedési küszöbértéket meghaladva”. Ahogy ezek a változások bekövetkeznek, valószínű, hogy visszafordíthatatlan és veszélyes hatásokat váltanak ki, amelyeknek súlyos következményei lehetnek az emberiségre nézve.

A kutatás szerint a jelenlegi globális felmelegedés már 1,1 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet – ezzel egyre közelebb kerülünk a Párizsi Megállapodás által előírt 1,5 Celsius-fokos küszöbértékhez. Az eddig tapasztalt felmelegedés pedig azt jelenti, hogy öt éghajlati fordulópont elérésének küszöbén állunk.

A tanulmány megállapította, hogy az alábbi billenési pontok közül néhány már most is a határon van: a permafroszt hirtelen és kiterjedt olvadása (ami szén-dioxid-kibocsátást vált ki), a grönlandi és nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása (ami tengerszint-emelkedést és part menti áradásokat vált ki), az amazóniai esőerdők és az alacsony szélességű korallzátonyok pusztulása.

Az éghajlati billenőpontok további gyakori példái közé tartozik a boreális erdők eltolódása (ami az északi tundrák növekedését és a déli tundrák pusztulását váltaná ki), valamint a nyugat-afrikai monszun eltolódása (ami a csapadékmennyiség változását, valamint az ökoszisztémák és a mezőgazdaság megváltozását jelentené).

A kulcs ahhoz, hogy megakadályozzuk e kritikus hőmérsékleti értékek elérését, az, hogy leállítjuk azokat az emberi tevékenységeket, amelyek a legtöbb kibocsátást és globális felmelegedést okozzák, mint például a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és elégetése, a tömeges állattenyésztés és az erdőirtás. „Ez a megállapítás nyomós okot szolgáltat arra, hogy a további felmelegedést a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk” – zárul a tanulmány.

A Föld több veszélyes fordulópont átlépése felé tart, ami katasztrofális lesz az emberek számára az egész világon” – nyilatkozta Johan Rockström professzor, a tanulmány társszerzője. „Ahhoz, hogy a Földön élhető körülményeket tartsunk fenn és stabil társadalmakat tegyünk lehetővé, mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a billenési pontok átlépését„.

A vezető szerző, Dr. David Armstrong McKay úgy véli, hogy ez a tanulmány azt mutatja, hogy van okunk a gyászra, de még mindig van okunk a reményre is. „A tanulmány valóban alátámasztja, hogy miért olyan fontos a párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos célkitűzése, amelyért küzdeni kell” – tette hozzá. Mivel ennyi minden forog kockán, nincs vesztegetni való időnk.

Forrás (greenmatters)

search icon