Egyre több pénz áramlik a fúziós energiába
Egyre több pénz áramlik a fúziós energiába

Illetve leginkább a kutatásába, hisz a tiszta energia Szent Gráljának tartott technológia még kidolgozás alatt áll. A Nap működését imitáló magfúzió ígérete, hogy szinte korlátlan mennyiségű energiát termelhet, károsanyag-kibocsátás nélkül, ráadásul az atomenergia nagy problémáját, a hosszú életű radioaktív hulladékok keletkezését is elkerüli.

A Qubit cikke arról számol be, hogy a Google, illetve az olajiparban érdekelt Chevron nagy összegeket fektetett fúziós erőművek megvalósításán dolgozó startupokba. A két cég most épp a TAE Technologies nevű kaliforniai vállalkozás 250 millió dolláros tőkeemelésében vett részt. Az 1998 óta működő startup célja, hogy a 2030-as évek elejére kereskedelmi méretű fúziós reaktort hozzon létre, amely már a villamosenergia-hálózatnak is tud energiát szolgáltatni.

A TAE megoldása technológiai szempontból eltér az ITER által használt, tokamak kamrán alapuló módszertől. Helyette egy lineáris gépet használ: a hosszú, vékony szerkezetet sugárhajtású, fordított mezős konfigurációnak nevezik. A berendezés két végén plazmát termelnek, amelyet aztán középre lőnek, ahol a plazmák összecsapódása indítja be a fúziós reakciót.

Ez kelthette fel nemrég a japán Nemzeti Fúziós Tudományos Intézet figyelmét is, mely partneri kapcsolatba lépett a céggel. A szigetország kénytelen több vasat is a tűzben tartani, ugyanis sok más állammal ellentétben az ázsiai ország nem rendelkezik bőséges illetve jelentősen növelhető megújuló energiaforrásokkal, így továbbra is a szénre, olajra és földgázra kell támaszkodnia az ország energiapolitikájának.

A TAE lineáris fúziós reaktora – Kép: TAE Technologies

Mint írják, a TAE nemrég technológiai mérföldkövet is elért. Kísérleti reaktorukban 75 millió Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletet sikerült elérniük. Az új források pedig lehetővé teszik a következő generációs fúziós reaktoruk megépítését is, melyet 2025-re terveznek befejezni. (Qubit)

Borítókép: TAE Technologies

search icon