Hamarosan eljöhet a tiszta energia kora? Új fúziós energia rekord született!
Hamarosan eljöhet a tiszta energia kora? Új fúziós energia rekord született!

Nagy előrelépésnek számít a fúzió energiatermelés területén elért új rekord, mely egy lépéssel közelebb vihet minket a fúziós energiatermelés gyakorlatban is alkalmazható megvalósításához.

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) részvételével zajló EUROfusion konzorcium kutatóinak és mérnökeinek fenntartható fúziós körülményekkel sikerült 59 megajoule energiát felszabadítaniuk kísérleteik során. A világ egyik vezető fúziós berendezésében, a Joint European Torusban (JET) elért új rekord több mint a kétszeresére a korábbi, 1997-es 21,7 megajoule-os fúziós rekordnak.

A rekord annak a kísérletsorozatnak a során született, amelynek célja több mint két évtized fúziós kutatási eredményeinek tesztelése, valamint a világ legnagyobb kísérleti fúziós berendezéséhez, az ITER-hez kapcsolódó nemzetközi projekt indulására való felkészülés.

A közel ipari léptékű teljesítményszinten hosszan fenntartott deutérium-trícium fúzió jelentős megerősítést jelent a fúziós kutatások világméretű küldetésében részt vevő szakemberek számára. A JET-en elért eredmények igazolják, hogy az ITER-kísérlettel jó úton haladunk a fúziós energiatermelés megvalósítása felé.

–mondta Bernard Bigot-ot, az ITER főigazgatója

Mint a közleményben írják, az eredmények megfelelnek az előrejelzéseknek, és egyben megerősítik az ITER tervezési alapjait. A Dél-Franciaországban épülő berendezés elsődleges célja a tudományos kutatómunka mellett a fúziós energiatermelés technológiai megvalósíthatóságának demonstrálása.

Mint azt a közlemény kiemeli, az energiatermelés szén-dioxid-mentesítése elengedhetetlen az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez. A fúzió mint biztonságos, hatékony, valamint alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás hosszú távon jelentős szerepet játszhat ebben a folyamatban.

search icon