Megint egy lépéssel közelebb kerültünk a végtelen tiszta energiához
Megint egy lépéssel közelebb kerültünk a végtelen tiszta energiához

Kínai tudósok néhány hónapja sikeresen indították be a mesterséges Napként is emlegetett fúziós reaktorukat, most pedig új rekordot tudtak elérni a 120 millió fokos plazmával.

A kínai Hofejben található EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a kínai tudományos akadémia bejelentése szerint két világrekordot is felállított a fúziós energia területén. A korábbi eredményeket túlszárnyalva 101 másodpercig tudták tárolni a 120 millió fokos plazmát, valamint 20 másodpercig jutottak a 160 millió fokos plazma esetében.

Hogy kontextusba tudjuk helyezni ezeket a számokat, tudni kell, hogy a Nap magjában nagyjából 15 millió Celsius-fokos hőmérsékleten történik a fúzió.

Fontos megjegyezni, hogy a fenntartható, energiatermelésre alkalmas fúziós erőművektől még évtizedekre lehetünk, egyelőre még olyan folyamatot sem sikerült elérni, amely során a fúziós berendezés több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Ezzel együtt a mostani eredmény biztatónak nevezhető.

Már csak azért is, mert a fúziós reaktorok összehasonlíthatatlanul biztonságosabbak, mint a ma elterjedt atomerőművek. Utóbbiak radioaktív anyagok maghasadást használják energiaforrásként, és bár a folyamat mára biztonságossá vált sosem zárhatók ki a balesetek (Csernobil, Fukushima), és hátramaradó (fegyvergyártásra is alkalmas) nukleáris hulladék tárolását is meg kell oldani.

A fúziós eljárás során deutériumot és tríciumot használnak fel, melyek egyesülése során hélium keletkezik és energia szabadul fel. A kutatók állítása szerint egy liter tengervízben található deutérium felhasználásával akár 300 liter benzinnek megfelelő energiát lehet termelni a nukleáris fúzió által.

Az ígéretes kínai eredmények mellett meg kell említeni a 35 ország együttműködésével mintegy 20 milliárd eurós beruházással megvalósuló, Franciaországban épülő kísérleti termonukleáris reaktort, az ITER-t. Ettől azt várják a szakemberek, hogy elhozhatja a várt áttörést a fúziósenergia-termelésben.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon