Egy lépéssel közelebb a korlátlan tiszta energiához

Egy lépéssel közelebb a korlátlan tiszta energiához
Egy lépéssel közelebb a korlátlan tiszta energiához

A világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER megépítése jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyen ráadásul magyar kutatók és mérnökök is dolgoznak.

Magyarországot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának és Fúziós Technológia Laboratóriumának szakemberei képviselik a projektben. Magyar mérnökök tervezték az ITER teljes belső részének 20 évig szervizelés nélkül üzembiztos kábelezését, emellett teszteket is végeztek Budapesten. Az EK szakemberei jelenleg az egyik szaporítókazettán dolgoznak, amely a fúzió egyik üzemanyagát állítja majd elő az erőműben.

Az ITER-berendezésben a Nap közepének hőmérsékleténél forróbbra hevített, körülbelül 150 millió Celsius-fokos hidrogéngáz ég el héliummá, miközben tízszer több energia keletkezik, mint amennyit az anyag fűtésére elhasználnak.

A tervek szerint az első plazmát 2025 decemberére hozzák létre, az ITER (teljes nevén Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor, azaz International Thermonuclear Experimental Reactor) 2035-re fog működni, de 2050 előtt biztosan nem fog a piacra termelni. Nemcsak ezért tartják a jövő energiájának a fúziós energiát, hanem azért is, mert gyakorlatilag korlátlan mennyiség állítható elő belőle az erőműben, és nem szennyezi a környezetet.

(Forrás: elobolygonk.hu Kép: iter.org)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon