Megújulókkal kapcsolatos kutatást zártak sikerrel magyar szakemberek
Megújulókkal kapcsolatos kutatást zártak sikerrel magyar szakemberek

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont nemrég zárult, 4 éves közös projektjük keretében új eredményeket ért el a megújuló energiákhoz kapcsolódó kutatások területén.

A kutatás elsődleges célja a napenergiát hasznosító úgynevezett fotovillamos energiatermelés, energiatárolás és egyéb környezeti hatások kutatása volt. A két intézet világszínvonalú anyagfizikai, kémiai és méréstechnikai hátterét kihasználva pedig új eredményeket sikerült elérni.

Az eredmények a jövőben hozzásegítik majd a szakembereket nagyobb hatásfokú, új típusú napelemek elkészítéséhez. A kísérleti napelem sávszerkezetét egy úgynevezett vas-szulfid vékonyréteggel tették nagyobb hatásfokúvá.

Emellett olyan energia- és anyagtakarékos megoldást kísérleteztek ki a gyakorlatban is alkalmazható katalizátorbevonatok fenntartására, amelyek a korábbiaknál hatékonyabban alkalmazhatók majd a víz (foto)elektrolízises bontása, így a tiszta hidrogéngáz fejlesztése során.

A kutatás keretében többek közt egy új mintavételi eljárást és méréstechnikai rendszert is fejlesztettek, mellyel a levegőben szálló porban lévő ultrafinom részecskéket és azok esetleges toxikus komponenseit tudják monitorozni. Mint írják, ez a fejlesztés különösen alkalmas a szilárd biomassza-tüzelésből (például fatüzelés) származó részecskék meghatározására.

A kutatási eredmények teljes listája az ELKH oldalán elérhető, ahol ezek mellett az is kiderül, hogy a projektet 564,06 millió forintos támogatással sikerült megvalósítani. A 4 éves VEKOP-projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

A borítókép illusztráció!

search icon