Jó ötlet radioaktív anyagokkal szennyezett vizet engedni a Csendes-óceánba?
Jó ötlet radioaktív anyagokkal szennyezett vizet engedni a Csendes-óceánba?

 A japán kormány mai bejelentése szerint több mint egymillió tonna szennyezett vizet öntenek az óceánba a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőműből annak ellenére, hogy a döntést a helyi halászati ipar, a környezetvédők, Kína és a szomszédos Dél-Korea is ellenzi.

A 2011. március 11-i nagy erejű földrengés következtében létrejövő szökőár az atomerőmű három reaktorában okozott kárt. Azóta több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtöttek tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén. A szennyezett víz tárolására évente körülbelül 100 milliárd jent (kb. 912 millió dollárt) fordítanak. A vizet két éven belül tervezik az óceánba juttatni. Az erőművet működtető Tokyo Electric Power átszűri a szennyezett vizet, hogy eltávolítsa belőle a káros izotópokat.

A japán kormány hangsúlyozza, hogy a szigorú szabályozási előírások betartásával fogják a szennyezett vizet az óceánba önteni. Egyedül az USA biztosította támogatásáról a szigetországot, a döntést transzparensnek tartva.

A japán Greenpeace határozottan elítéli a víz óceánba engedését, mert szerintük ez a cselekedet teljesen figyelmen kívül hagyja az emberek jogait és érdekeit Fukusimában, Japánban és az ázsiai csendes-óceáni térségben.

(Guardian)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon