Rekordot döntött a kínai „mesterséges nap”
Rekordot döntött a kínai „mesterséges nap”

Több mint 17 percen keresztül sikerült tartani a 70 millió Celsius fokos hőmérsékletet az Anhuj tartományban található létesítményben.

Ezzel az Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) nevű létesítmény új rekordot állított fel. Korábban is sikerült már komoly eredményeket elérnie a kínai mesterséges napnak: ahogy arról mi is beszámoltunk tavaly, a 120 millió Celsius fokos hőmérsékleten 101 másodpercig tudott működni.

A „mesterséges nap” célja, hogy a Napban végbemenő folyamatokat utánozva, óriási mennyiségű tiszta energiát tudjon létrehozni. Ahhoz, hogy ezt el tudják érni, stabilan és hosszú ideig kellene 100 millió Celsius fok felett tartani a reaktor hőmérsékletét.

A Telex beszámolója szerint a létesítmény energiaellátásához hidrogén és deutérium gázokat használnak, melyek minimális kibocsátással rendelkeznek.

A kutatást vezetője, a Kínai Tudományos Akadémia Plazmafizikai Intézetének tudósa szerint a mostani eredmény „szilárd tudományos és kísérleti alapot teremt a fúziós reaktor működtetéséhez”.

A borítókép illusztráció!

search icon