Eltűnhetnek a „minőségét megőrzi” címkék
Eltűnhetnek a „minőségét megőrzi” címkék

Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.

A lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszerek összegyűjtésével foglalkozó Food Shift nevű kaliforniai nonprofit vállalkozás ügyvezetője, Patty Apple szerint

Az emberek leolvassák a dátumot, és úgy vélik, hogy azután már az élelmiszer ehetetlen, romlott, és eldobják, miközben ezek a dátumok nem azt jelentik, hogy azontúl már ne lenne ehető vagy ne lenne éppen tápláló.

Az egyértelműbb címkézési és adományozási szabályok segíthetnének az olyan nonprofit szervezeteknek, mint a Food Shift, amely szakácsokat képez a megmentett élelmiszerek felhasználására. Apple szerint még kutyakaját is készítenek túlérett banánból, visszanyert csirkezsírból és egy sörfőzde elhasznált gabonájából.

Az Egyesült Királyságban a Sainsbury’s és a Marks&Spencer által forgalmazott előrecsomagolt gyümölcsön és zöldségen nincs rajta a „Minőségét megőrzi” jelzés, az Európai Unióban pedig már jelezték, hogy év végéig felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a  címke teljes visszavonását.

Az ENSZ becslései szerint a világ élelmiszertermelésének 17%-a megy évente kárba; ennek nagy része a háztartásokból származik. Az Egyesült Államokban a ReFED szerint a rendelkezésre álló élelmiszerek 35%-a meg sem fogy. Ez rengeteg elpazarolt energiát jelent – beleértve a vizet, a földet és a munkaerőt, amely az élelmiszertermeléshez szükséges -, valamint magasabb üvegházhatású gázkibocsátást, amikor a nem kívánt élelmiszer a hulladéklerakókba kerül.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy ha az van ráírva, hogy „fogyasztható”, „fogyaszthatósági idő” vagy „szavatossági idő”, akkor egyiket sem lehet megenni. Ez valójában nem így van

– mondta Richard Lipsit, aki a kaliforniai Pleasantonban egy Grocery Outlet üzlet tulajdonosa, amely akciós élelmiszerekre specializálódott.

Lipsit szerint a tej a fogyaszthatósági idő lejárta után akár egy héttel is biztonságosan fogyasztható. Dana Gunders, a ReFED ügyvezetője szerint a konzervek és sok más csomagolt élelmiszer még évekkel a „fogyaszthatósági idő” dátum után is biztonságosan fogyasztható. „A testünk nagyon jól felismeri a romlás jeleit, amikor az élelmiszer már nem ehető. Elvesztettük a bizalmunkat ezekben az érzékszervekben, és helyette a dátumokban bízunk” – mondta Gunders. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a szín, az állag vagy a textúra megváltozását figyeljék annak megállapításához, hogy az élelmiszerek fogyaszthatók-e még.

(Forrás: apnews.com)

search icon