Ezeket sose fogyaszd a lejárati időn túl, ha jót akarsz magadnak

Ezeket sose fogyaszd a lejárati időn túl, ha jót akarsz magadnak
Ezeket sose fogyaszd a lejárati időn túl, ha jót akarsz magadnak

Van olyan élelmiszer, ami a lejárati időn túl is bátran fogyasztható, másokat viszont jobb azonnal kidobni.

A lágyabb sajtok, például a ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt érzékenyebbek a baktériumokra, ezért a lejárati idő végén, vagy a romlás első jelére ki kell dobni őket, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Általános szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb az eltarthatósága.

Ez a krémsajtnál maximum 2 hétnek, a ricottánál pedig 1 hétnek felel meg.

Jó tudni, hogy a mustár akár 1 évig is eláll a hűtőben, addig a salsa szósz csak 1-2 hónapig, a BBQ-szósz 4 hónapig, a majonéz 2 hónapig, a ketchup pedig 6 hónapig.

A nyers, természetes eljárásokkal feldolgozott gyümölcslevek magas tápanyagtartalmuk miatt hihetetlenül népszerűek az egészségtudatos vásárlók körében. A hagyományos gyümölcslevekkel ellentétben, amelyek a káros baktériumok elpusztítása és az eltarthatóság növelése érdekében hőkezelésen esnek át, ezeket a nyers leveleket nem pasztörizálják, így sokkal érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésekre.

Egyes hidegen sajtolt gyümölcslevek a nagynyomású feldolgozásnak köszönhetően (amelyet hidegpasztőrözésnek is neveznek) 30 napig is frissek maradnak, de felbontásuk után hűtést igényelnek, és fogyasztásukkal legfeljebb 5 napig lehet várni. A málna és az eper mindössze 2 napig tartható el, az áfonya viszont 2 hétig is kitarthat. Az előrecsomagolt salátakeverékek addig állnak el, mint a lejárati dátumuk.

Az ajánlások szerint a darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani, függetlenül attól, hogy marhából, disznóból, pulykából vagy más állatból származik-e. A friss hús még érzékenyebb, a hűtés ellenére még akár aznap megromolhat, ha nem elég jó minőségű. A halak viszont légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók a mélyhűtőbe téve.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon