ENSZ főtitkár: „Ketyeg az éghajlati időzített bomba”
ENSZ főtitkár: „Ketyeg az éghajlati időzített bomba”

Hétfőn adta ki az IPCC legutóbbi jelentésének összefoglalóját, melyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség. António Guterres, az ENSZ főtitkára a jelentés bemutatásának alkalmából elmondott beszédében , az emberiség „túlélési útmutatójának” nevezte azt.

Az elmúlt fél évszázadban a hőmérséklet-emelkedés mértéke magasabb, mint 2000 éve bármikor. A szén-dioxid-koncentráció legalább 2 millió éve nem volt ilyen magas. Az éghajlati időzített bomba ketyeg.

– mondta Guterres

A főtitkár beszédében elsősorban a fejlett országokat sürgette, hogy kötelezzék el magukat a nettó nulla kibocsátás elérése mellett, a korábbi 2050–60 körüli időpontok helyett már 2040-re.

Az IPCC szerint a 2030-as évek közepére a felére kell csökkenteni a kibocsátást, hogy a világnak esélye maradjon az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos felmelegedésen belül maradni.

A 37 oldalas végső jelentés az IPCC által az elmúlt két évben publikált szakértői értékelések megállapításait foglalja össze. Ahogy a Reuters írja, a dokumentum útmutatóul szolgál majd az idén megrendezendő globális éghajlat-változási „számvetéshez” is, amelynek keretében az országok értékelni fogják az elért eredményeket. A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében a nemzeteknek 2025-ig aktualizálniuk kell az éghajlatváltozással kapcsolatos vállalásaikat.

Ha nem változtatunk a mostani helyzeten, akkor a kalkulációk szerint az évszázad végére nagyjából 3,2 Celsius-fokkal melegedhet fel a bolygó, de sajnos a jelenleg érvényben lévő vállalások betartása esetén is 2,2 Celsius-fokos melegedéssel számolhatunk.

Ha most cselekszünk, még mindig biztosíthatjuk az élhető, fenntartható jövőt mindenki számára.

– mondta Hoesung Lee, az IPCC elnöke.

Az IPCC szerint a világnak fel kell gyorsítania a zöld energiára való átállást, valamint át kell alakítania a mezőgazdaságot és az étkezési szokásokat, hogy esélyünk legyen a szükséges kibocsátáscsökkentésre.

search icon