Van remény arra, hogy a hőmérséklet emelkedése lassítható
Van remény arra, hogy a hőmérséklet emelkedése lassítható

A szén-dioxid-leválasztás ösztönzéséért alakult, önkéntesekből álló OpenAir kollektíva 2022. júniusi online rendezvényén egy éghajlatkutató figyelemre méltó szempontokat vázolt fel az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Zeke Hausfather a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatója 2012 óta, ahol a hőmérséklet-emelkedés pontos rekonstruálásával és éghajlati modellekkel foglalkozik. Hausfather mostanában egy, a Nature-ben 2020-ban megjelent, az IPCC tavalyi jelentése által is idézett nagy hatású kommentárjával vált ismertté, amely szerint az utóbbi években egyre valószínűtlenebbé vált, hogy a nagyon magas kibocsátással számoló RCP8.5 forgatókönyv bekövetkezzen.

Ennek oka a kutató szerint az, hogy szerinte túl vagyunk a szénfelhasználás csúcsán, mivel sokkal jobban megéri tisztább alternatív energiaforrásokat használni, továbbá az országok is kezdik egyre komolyabban venni klímapolitikai vállalásaikat.

Ebbe illeszkednek a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó vállalások is, és ha ezeket sikerül betartani, Hausfather szerint 2 fok alatt lehet tartani a felmelegedést.

Ez jelentős változás a pár évvel ezelőtti állapothoz képest, még ha a másfél fok tartása nem is tűnik szerinte reálisnak. Mint elmondta, a kibocsátás mellett a felmelegedés mértékét még két dolog szabja meg: hogy mennyire érzékeny a Föld a légkörbe juttatott üvegházhatású gázokra, és hogy meddig tudja jelentős részüket elnyelni a bioszféra, valamint az óceánok.

Itt jön a képbe a szén-dioxid-elnyelés (carbon dioxide removal, CDR): ahhoz, hogy esélyünk legyen tartani a klímacélokat, nagyon gyors kibocsátáscsökkentésre van szükség.

Hausfather erősen hangsúlyozta előadásában, hogy a CDR nem váltja ki a radikális kibocsátáscsökkentést, és arra kérte a hallgatóságot, hogy legyen szkeptikus minden olyan felvetéssel, ahol annak a klímaváltozás megoldásában 10-20 százaléknál nagyobb a szerepe. A szakember úgy véli, most van itt az idő, hogy megnézzük, melyik szén-dioxid-leválasztási technológia működik igazán, és hogy sok különböző megközelítést kipróbáljunk.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

search icon