Erre az izgalmas és elgondolkodtató klímavédelmi programra érdemes lehet ellátogatni a Kutatók Éjszakáján
Erre az izgalmas és elgondolkodtató klímavédelmi programra érdemes lehet ellátogatni a Kutatók Éjszakáján

Idén ismét személyes megjelenéssel rendezik meg a Kutatók Éjszakája eseményt szeptember utolsó hétvégéjén, melynek keretében országszerte lehetőségünk van betekintést nyerni az egyetemek, kutatóhelyek és kutatócsoportok munkájába. Rengeteg izgalmasnak ígérkező előadáson és laborlátogatáson vehetnek részt az érdeklődők, több közülük foglalkozik a zöld jövő kérdéskörével is.

Ezek közül is különösen gondolatébresztő lehet a budapesti  PPKE BTK Politológia Tanszékének kerekasztal-beszélgetése, melynek címe Feltétlenül zöld a környezetvédelem? A környezeti problémák konzervatív értelmezése.

A rendezvény szervezői szerint az ökológia és a klímavédelem napjainkban már nem pusztán egy a lehetséges politikai programok közül, hanem olyasmi, ami – tekintettel az emberiség előtt álló kihívásokra – az élet egészét kívánja átalakítani. Ez a radikalizmus nem mai keletű: az úgynevezett ‘mélyökológia’ már a 20. század közepe óta hangsúlyozza, hogy a hagyományos, ‘sekély’, emberközpontú környezetvédelem nem képes megbirkózni a fenyegető természeti katasztrófával, ezért metafizikai, kozmológiai és antropológiai szemléletünk teljes átalakítására van szükség, nem pusztán ilyen vagy olyan szakpolitikai megoldásokra.

Ezeknek a törekvéseknek a radikalizmusa magyarázza azt is, miért vannak napjainkban olyan politikai erők, amelyek az új ökológiai mozgalmakban egyfajta totalitárius fenyegetést, ha nem egyenesen ‘új vallást’ látnak, miközben maguk is tisztában vannak a probléma súlyosságával. Ebből a szempontból különösen érdekes megvizsgálni a konzervativizmus és az ökológia viszonyát, hiszen a ‘konzerváció’ fogalma eleve feltételezi -többek között – a természet megőrzését is; az, hogy miként válhatott az ökológiai gondolkodás ennek ellenére a progresszív politika szinte kizárólagos terepévé, inkább magyarázatra szoruló paradoxon.

A témáról Dr. Nyirkos Tamás egyetemi docens, filozófus és Tarján Tamás történész, tanársegéd beszélgetnek. A beszélgetést moderálja Dr. Botos Máté egyetemi docens, a PPKE Politológia tanszékének vezetője.

Ha szívesen részt venne a kedves olvasó, itt tud regisztrálni!

További érdekes és ingyenes programokat pedig az esemény honlapján találhatunk, érdemes időben regisztrálni.

search icon