Egy estére most Te is bio kutató lehetsz!
Egy estére most Te is bio kutató lehetsz!

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet első alkalommal nyitja meg kapuit a Kutatók Éjszakáján

Régen még selymet is gombolyítottak abban az óbudai műemlék épületben, ahol szeptember 24-én első alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt hazánk egyetlen ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézete. A varázslatos környezetben a Kutatók Éjszakája alkalmából a legújabb ökogazdálkodási kutatási irányokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok egyaránt.

Milyen gabona-kutatások kellenek az egészséges, ropogósra sült kenyérhez, hogyan működik a tudomány-kommunikáció a gyakorlatban, mi a szerepük a drónoknak, az önvezető traktoroknak és a gyümölcsszedő kobotoknak az öko mezőgazdaságban? Egyáltalán mik azok a kobotok? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai várják a leendő kutatókat, a laikus érdeklődőket és mindazokat, akiknek fontos, hogy a jövőben fenntartható módon termelt, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalukra.

Az óbudai lakótelep árnyékában megbújó Selyemgombolyító épülete önmagában is megér egy látogatást, de a Kutatók Éjszakája alkalmával különösen érdemes betérni ebbe, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek is helyet adó irodaépületbe.  

Öt érdekes kutatási témát választottak ki az ÖMKi agroökológiai módszerekben járatos mezőgazdasági szakemberei, amelyek rejtelmeibe péntek este minden érdeklődő bepillanthat. Mezőgazdászoknak, kiskertet művelőknek, az egészséges táplálkozás, a legújabb digitális technikák és a kutatói pálya iránt érdeklődőknek egyaránt kínálnak tapasztalni valót, miközben a mikroszkóp és az okostelefonok is előkerülnek majd egy-egy téma bemutatásánál. Sőt, a kutatók a gyerekeknek is tartogatnak érdekességeket a különféle interaktív bemutatók alkalmával.  Az eseményen ott lesznek a kutatóintézet növényorvos munkatársai is: a szakemberek a látogatók által hozott növényi részek vagy fotója alapján igyekeznek öko növényvédelmi tanácsokkal segíteni a gyógyításban.

Egy évtizede kutatjuk, miként lehet eredményesen, fenntartható módon, egészséges bio élelmiszereket termelni. A kísérletekben részt vevő több száz gazdálkodó partnerünkkel országosan folynak kutatásaink. A termelőkkel való szoros munkakapcsolat régóta megtanított bennünket arra, hogy a gyakorlati alkalmazhatóságra helyezzük a hangsúlyt, és közérthetően mutassuk be kutatási módszereinket és azok eredményeit.

hangsúlyozta az on-farm hálózat és a tudomány-kommunikáció fontosságát Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

„Az egyre népszerűbb ökológiai mezőgazdasági módszerek élvonalbeli, hazai kutatóintézeteként és a bio élelmiszerek szószólójaként most szeretnénk egy estére igazán közel hozni a tudományt az érdeklődőkhöz. Örömmel csatlakoztunk a programhoz és bízunk benne, hogy a hozzánk ellátogató felnőttek és gyerekek különleges élményekkel gazdagodnak, és új összefüggéseket fedeznek fel, jobban megértik az agroökológia világát.  – tette hozzá a szakember.

A hétvégi tudományfesztivál témái az ÖMKi-nél

Az alapoktól indulva szó lesz az egészséges talaj szerepéről, annak állapotáról, a nagyipari termesztés és a klímaváltozás talajpusztító hatásairól. Egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés sem. A résztvevők az előadás során a biogazdálkodás szemszögéből hallhatnak a talajvédelemről, az interaktív részben pedig különféle talajvizsgálati eszközök segítségével aprólékosan megvizsgálhatják a Selyemgombolyító talajának tulajdonságait.

Az egészséges kenyér útja  is a szántóföldeken kezdődik, ahol ökológiai módszerekkel, kémiai növényvédőszerektől mentesen, egészséges talajban nevelkedik a gabona. Az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján nemcsak a kenyérgabonákhoz kapcsolódó háttérkutatásokkal ismerkedhetnek meg, hanem interaktív foglalkozáson is részt vehetnek és megkóstolhatják a tönke és alakor ősgabonákból készült finom, ropogós kenyeret.

A hagyományosnak mondható agrár-kutatási területek mellett új témákkal is készülnek a szervezők. Drónokat, önvezető traktorokat és gyümölcsszedő kobotokat (kollaboratív robotok) már nemcsak a sci-fi filmekben, hanem működő mezőgazdasági üzemekben is láthatunk. De vajon mi mozgatja ezeket a gépeket? Tudunk-e a segítségükkel érintés nélkül mintát venni egy növényről? Mitől lesz környezetkímélő az ilyen beavatkozás? A technikai kitekintésű előadásban és az interaktív foglalkozásban a mezőgazdaságban alkalmazott informatikáról és a távérzékelés titkairól tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Láthatóvá tenni a láthatatlant

A hazai ökológiai gazdálkodásban általában több szó esik a növényekről és kevesebb az állattartásról. A Kutatók Éjszakája programok közé a mezőgazdaságban alkalmazott technikai újítások révén került be az állattartás. A tudomány és a technika ma már olyan, az állatokra, sőt az állatokba elhelyezhető érzékelőket gyárt, melyek nem zavarják őket, és folyamatosan, éjjel-nappal jelzik viselkedésüket, élettani paramétereiket. A kapott adatokat a szenzorok vezeték nélküli hálózaton folyamatosan továbbítják, így a gazdák a saját számítógépükön, bárhonnan láthatják azokat. Ezek a felügyeleti rendszerek sok ember munkáját pótolják és segítségükkel az állatok jólétéért is többet tudunk tenni. Hasonló megoldásokra okostelefonjaink és okosóráink is képesek. A „Hogyan tehetjük láthatóvá a láthatatlant?” című előadás és interaktív foglalkozás mindezt egy szarvasmarhalegelő példáján keresztül mutatja be.

Kulisszatitkok arról, hogyan kommunikál a tudomány 

A kiváló bio alapanyagokból neves séfek főznek és finomságaikkal jó hírét viszik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek. A Youtube lejátszási listáin kézműves pékek mesélik el a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit, beavatva az újhullámos háziasszonyokat a kenyérsütés fortélyaiba. A kutatások eredményei, a tudományos publikációk közérthetően és érdekes formában jutnak el a fogyasztókhoz és a kiskerteket öko módon megművelő kertészekhez. Az egyik rendhagyó, kiváló példája a tudás megosztásának pont a Kutatók Éjszakája. A többi kommunikációs érdekességet külön előadás keretében mutatja be az ÖMKi marketing szakembere. A bemutatóból nem maradhatnak ki a kutatóintézet Highlights of Hungary díjas tájfajta paradicsomai sem. A pénteki előadás után ezúttal zamatos paradicsomlevet kóstolhatnak belőlük azok, akik ellátogatnak szeptember 24-én este a Selyemgombolyítóba.

(forrás: ÖMKi)

search icon