A méz a világ harmadik leggyakrabban hamisított terméke, így viszonylag nagy az esélye, hogy előbb-utóbb kamumézbe fussunk. Van azonban néhány trükk, amit bevethetünk, ha nem akarunk a hamisítók kelepcéjébe sétálni.
A méz hamisítása hatalmas biznisz. Ennek megfelelően több formája is van a fogyasztók megtévesztésének, melynek a legsúlyosabb formája egyértelműen az, amikor maga a termék is hamisítvány. Ma már profi módszerek állnak a hamisítók rendelkezésére, akik cukorsziruppal ütik fel a mézet, vagy épp a méheket etetik cukorral.
Sokszor az alacsony minőségű mézeket módosítják, egy úgynevezett gyantaszűréses megoldással, melynek során egy olyan készítmény születik, amely semmiféle, az eredeti mézre jellemző hasznos összetevővel nem rendelkezik. Ezek „kiváló alapanyagát” jelentik a „helyi”mézeknek, melyet úgy kell elképzelni, hogy a világ bármely pontján az adott földrajzi hely virágjainak pollenjét keverik hozzá, mintha ott készült volna.
Némileg enyhébb formája a hamisításnak, amikor valódi mézet árusítanak, de az adott méz nem onnan származik, mint amit a címke feltüntet, esetleg nem olyan fajtájú, mint amit várunk.
Épp ezek miatt a legjobban akkor járunk, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, akik biztosan helyben, saját eszközökkel és méhekkel állítják elő terméküket. Ezen felül pedig létezik néhány trükk, melyekkel ellenőrizhetjük a méz valódiságát:
- A hamisított méz cseppfolyósabb, a valódi méz cseppje nehezen folyik, jellegzetesen nyúlik.
- A hamisított mézek általában világosak.
- A hamisított méz jellegtelen, inkább cukor mint méz ízű
- A valódi méz – az akác kivételével – néhány hét alatt bekristályosodik, a hamisított méz nem tesz ilyet.
- Vízbe kerülve a hamis méz gyorsan feloldódik a vízzel, az igazi leülepszik az aljára és nehéz szétkeverni.
- Ha pedig feltűnően olcsón árulják a mézet, gyanakodjunk.
Azokról a kihívásokról, melyek a méhészeteket és a méheket érintik többször írtunk már a Greendexen. A téma akkor is igen aktuális, ha nem fogyasztunk mézet, ugyanis az egyre jelentősebb, globálisan jellemző méhpusztulás az élelmiszereink jelentős részére komoly hatással lehetnek, ha a folyamatot nem tudjuk visszafordítani. (Tudatos Vásárlók)