Esőkertekkel és zöldtetőkkel az árvíz ellen
Esőkertekkel és zöldtetőkkel az árvíz ellen

Tudósok számos innovatív módszert fejlesztettek ki a heves felhőszakadások okozta áradások megelőzésére, az esőkertek telepítésétől a zöldtetők építéséig. De sok esetben semmi sem működik olyan jól, mint a vízgyűjtő medence.

A Cincinnati Egyetemen az áradásokat tanulmányozó Man Qi elmondta, hogy új módszereket dolgoztak ki a felfogott esővíz kezelésére. Az esővizet olyan helyekre irányítják, ahol a leginkább szükség van rá, különösen aszályos időszakokban. De ilyen újítás például az áteresztő burkolat is, amely lehetővé teszi, hogy az esővíz a talajba szivárogjon ahelyett, hogy máshová terelődne. Egy másik újítás is hasonlóképpen működik.  A talaj tetején elhelyezett bioréteg ugyanis képes felszívni a nagy mennyiségű esőt anélkül, hogy vízzel teli álló tócsákat hozna létre. 

Az épületek és a parkolók felülete nem vízáteresztő, ezért el kell vezetni az esővizet. Azokon a lakóterületeken, ahol a felület kevesebb, mint 40 százaléka ilyen, segítségre lehet az áteresztő burkolat, vagy a talaj felszínén elhelyezett bioréteg, de ha a talajfelület 70%-a vagy annál nagyobb mértékben vízhatlan, akkor a legjobb, ha vízgyűjtő medencéket helyeznek el. A vízgyűjtő medence ideiglenesen tárolja a vizet, és apránként a talajvízbe vagy közeli patakokba engedi azt, ezzel csökkentve az árvízveszélyt. Emellett bizonyos ökológiai előnyöket is biztosít.

Az éghajlatváltozás várhatóan növelni fogja az esőzések gyakoriságát és súlyosságát, ami azt jelenti, hogy a városokban még fontosabbá válik a vízelvezetésre és vízvissszatartásra vonatkozó tudatos tervek készítése. 

(Forrás: uc.edu)

search icon