Ezek a városok vannak legjobban kitéve krónikus árvíz veszélynek a következő évtizedekben
Ezek a városok vannak legjobban kitéve krónikus árvíz veszélynek a következő évtizedekben

A globális felmelegedés következtében 2050-re a világ néhány nagy tengerparti városát súlyosan elöntheti a víz. Az eddig évszázadonként egyszer előforduló szélsőséges árvizek egyes városokat minden évben elérhetnek.

 1. Sanghaj (Kína)
  A Climate Central nevű független amerikai tudományos szervezet kutatása szerint jelenleg 93 millió ember él olyan földterületen Kínában, amelyet 2050-re eláraszthatnak a helyi parti áradások. Sanghaj, amely Kína legnépesebb városa, várhatóan különösen érzékeny lesz az óceáni áradásokra, mivel nincsenek parti védművei.
 2. Hanoi (Vietnam)
  Vietnamban jelenleg több mint 31 millió ember – a lakosság csaknem egynegyede – él olyan földterületen, amelyet 2050-re évente legalább egyszer sós vízzel történő áradás fog fenyegetni. Az előrejelzések szerint addigra az éves óceáni áradások különösen a sűrűn lakott Mekong-deltát és a vietnami főváros, Hanoi körüli északi partvidéket fogják érinteni.
 3. Kalkutta (India)
  Indiában az előre jelzett tengerszint-emelkedés 2050-re a jelenleg mintegy 36 millió embernek otthont adó földterületeket kiszolgáltatottá teheti az éves árvizeknek. Nyugat-Bengália és Odisha különösen veszélyeztetettnek számít, akárcsak a keleti Kalkutta városa. A Climate Central szerint a part menti védművek, például gátak hiányában a tengerszint feletti magasság határozza meg, hogy az óceáni áradások milyen mértékben sodorhatják el a szárazföldet.
 4. Bangkok (Thaiföld)
  Thaiföldön jelenleg a lakosság több mint 10%-a olyan földterületen él, amelyet 2050-re elönthet az árvíz. A politikai és kereskedelmi főváros, Bangkok mindössze 1,5 méterrel van a tengerszint felett, ezért különösen veszélyeztetett. A hongkongi székhelyű Earth.Org környezetvédelmi nonprofit szervezet felmérése szerint 2100-ra a lakosság 94%-a kényszerülne az áradások miatt lakóhelyét elhagyni.
 5. Baszra (Irak)
  A Climate Central modellezése szerint Irak második legnagyobb városa, Baszra szintén rendkívül érzékeny a part menti árvizekre, és 2050-re nagyrészt víz alá kerülhet. A szakértők előrejelzése szerint ennek jóval Irak határain túlmutató hatásai lehetnek, mivel az emelkedő tengerek okozta migráció regionális és politikai konfliktusokat indíthat el vagy súlyosbíthat.
 6. Alexandria (Egyiptom)
  Az áradások a kulturális örökség eltűnését is okozhatják a jövőben. Alexandriát Nagy Sándor alapította több mint 2000 évvel ezelőtt. A Földközi-tenger partján fekvő 5 milliós város nagy része azonban alacsonyan fekszik. Az Earth.Org által készített térképek azt mutatják, hogy árvízvédelmi intézkedések vagy áttelepítési programok nélkül a város nagy részét 2100-ra elöntheti a víz.

(Deutsche Welle)

(fotó: Wikimedia _ Shanghai)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon