Évi 50 milliárdos kárt okoz a talajromlás csak az EU-ban
Évi 50 milliárdos kárt okoz a talajromlás csak az EU-ban

Egy új tudományos jelentés szerint a talaj állapotának folyamatos romlása miatt évi 50 milliárd eurót veszít az Európai Unió, pedig talajkímélő mezőgazdasági rendszerekkel, oktatással, szaktanácsadással és megfelelő támogatási rendszerrel lehetne ezen változtatni.

A talajromlás globális jelenség, melyet elsősorban a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban folytatott fenntarthatatlan gazdálkodási gyakorlatok, az ipar által okozott szennyezés, valamint a beépített területek terjeszkedése okoz.

A másfélfok.hu cikke bemutatja, mekkora problémát okoz a jelenség és azt is, hogy akár már középtávon milyen katasztrofális következményei lehetnek. Megdöbbentő adat, hogy jelenleg 50-100-szor gyorsabban pusztítjuk a talajainkat, mint ahogy azok képesek lennének regenerálódni.

A helyzet azért is elszomorító, mert ismerjük azokat a módszereket, melyek segíthetnek elkerülni a talajok leromlását. Elsősorban a mezőgazdaság az a terület, ahol gyors és hatékony változásokat lehetne elérni úgy, hogy abból mindeközben az ökoszisztéma, a biodiverzitás és nem utolsó sorban az emberek egészsége is profitálhatna.

Mi is írtunk már többször a kérdésről például a Kiss the Ground illetve a Mérgezett Föld című dokumentumfilmek kapcsán. A másfélfok cikke a Gabe Brown amerikai gazdálkodó (előbbi filmben ő is feltűnik) könyvében megjelent talajmegújító alapelveket mutatja be.

Szerencsére sokan vannak már a világon és itthon is, akik felismerték a talaj megőrzésének fontosságát, sokan azonban még bizalmatlanok az új (sokszor hagyományos megoldásokra építkező) módszerekkel szemben. A szakértők szerint az oktatás és a szaktanácsadás mellett a támogatási rendszer talajkímélő gyakorlatokhoz kötött átalakítása hozhatná el leggyorsabban a szükséges változásokat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(másfélfok)

search icon