



Környezettudatosan és egészségesen étkezni valójában könnyű. Nehéz viszont megtalálni az odáig vezető utat. Egyfelől azokhoz az ismeretekhez, melyek dédszüleink számára még maguktól értetődőek voltak, nehezen lehet hozzáférni. Másfelől pedig kihívás átverekedni magunkat az egészséges életmódot és fenntarthatóságot hirdető álzöld megoldások erdején. Egy jó térképre van tehát szükség, erre pedig az egyik legjobb jelölt Kocsis Dóra immáron három kiadást megélt könyve, a „Zero waste konyha – Helyi, idény, vegetáriánus”.
Felejtsd el a klasszikus szakácskönyveket: ez nem receptgyűjtemény. Sokkal több annál! Ahogy már a címből is következik, itt az áll a fókuszban, hogy miként szervezd meg a konyhádat az alapoktól: a szükséges eszközök, az alapanyagok és beszerzésük, az élelmiszerek tárolása és a megfelelő felhasználásuk mikéntje. És végül: e komplex folyamat végén maga az ételkészítés, az éppen elérhető, szezonális alapanyagok felhasználásával.

A zero waste, azaz hulladékmentes konyha gondolata elsőre ijesztőnek tűnhet. Nem azért, mert ne lenne kívánatos, sokkal inkább azért, mert a boltokban már a kenyeret is előre csomagolva árulják. A megfelelő beszerezési források megtalálása és a saját csomagolóanyagok használata viszont nagyon hamar odáig vezetnek, hogy már csak becsületből visszük ki a szemetet, nem azért, mert megtelt a kuka. Itt lesz még egy csavar a történetben: a zero waste konyha nemcsak azt jelenti, hogy a csomagolóanyagokat kivezetjük, hanem azt is, hogy az alapanyagokat maradéktalanul felhasználjuk.
Kocsis Dóra nemrég podcastunk vendége volt, a beszélgetést ide kattintva hallgathatod meg!
A könyv oldalát pedig itt érheted el.
A „maradéktalanul” azt jelenti, hogy ezentúl nincs kidobott krumpli- vagy répahéj, a növények levelét, szárát, illetve bármely olyan részét felhasználjuk, amelyet korábban kidobtunk. A könyv ehhez is nagyszerű ötleteket ad, és megmutatja, hogy egy kis kreativitással sokkal többet lehet kihozni az alapanyagokból.

Az egészséges és környezettudatos táplálkozás alapvető vonása, hogy szezonális és helyi alapanyagokra épül. Ha a természet ritmusa visszaköszön a tányérunkról, biztosak lehetünk benne, hogy a legfinomabb falatokkal találkozunk: ehetünk télen paradicsomot, de sosem lesz olyan íze (és persze beltartalma), mint a nyáron, frissen szedett párjának. Ez a ritmus viszont kiveszőben van az életünkből, mert minden évszakban szinte mindent be tudunk szerezni. Össze is vagyunk ettől zavarodva. A könyv receptjei és útmutatásai viszont segítenek visszatalálni arra az útra, amely egészen a legutóbbi időkig teljesen természetes része volt az emberek hétköznapjainak, és amelynek a ritmusához lehetett igazodni.

Véleményem szerint Kocsis Dóra könyve kötelező olvasmány, melynek minden konyhában ott a helye. Nemcsak abban segít, hogy mit és hogyan kell tennünk, hogy környezettudatosabban éljünk, de megváltoztatja azt is, ahogyan a konyháról, az ételről, sőt végső soron a mindennapi döntéseinkről gondolkodunk. Mindezt úgy teszi, hogy egy kezdő háziasszony, egy gyakorló apuka, vagy épp egy szilárd meggyőződéssel háztartást vezető nagymama is be tudja építeni mindennapjaiba a könyv praktikáit, és fokozatosan környezettudatosabbá tudja tenni a vele egy fedél alatt lakók életét.
Kicsit úgy gondolok erre a könyvre, mint egy hídra, amely egy sokkal élhetőbb, barátságosabb jövőbe vezet. Fogja a kezed, segít, ha elakadtál, de akkor sem ítélkezik, ha néha két lépést hátrálsz. Ahogy általában az élet minden területén, úgy az étkezés univerzumában is a tendenciák a fontosak: mindegy, hogy most épp hol vagy, a lényeg az, hogy merre indulsz, és hogy aztán kitartóan haladsz-e a célod felé. Ha pedig még nem tudod, merre van a cél, Kocsis Dóra könyve ezt megvilágítja neked!
Fotók: Kocsis Dóra/Mohácsi Nusi