Fenntarthatóbb és gyorsabb út a jövőbeli gyógyszerekhez

Fenntarthatóbb és gyorsabb út a jövőbeli gyógyszerekhez
Fenntarthatóbb és gyorsabb út a jövőbeli gyógyszerekhez

A Manchesteri Egyetem kutatói egy új, hatékony és fenntartható módszert fejlesztettek ki a természetben található enzimek és nem mérgező szintetikus katalizátorok kombinálására, hogy a gyógyszerek és más értékes vegyi anyagok előállításához szükséges fontos kémiai építőelemeket állítsanak elő.

Az amidkötések nagyon fontosak mind a természetes, mind a nem természetes molekulákban. Minden élő szervezet fehérjékből áll, amelyeket amidkötések tartanak össze. Az amidkötések számos fontos gyógyszerben is jelen vannak, amelyek segítenek a lakosság egészségének megőrzésében, a terméshozamot növelő agrokémiai szerekben és az olyan anyagokban, mint a textíliák.

Az amidkötések létrehozására használt hagyományos kémiai eljárások nem fenntarthatóak, nem megújuló összetevőkre, hanem káros és pazarló reagensekre, valamint veszélyes oldószerekre támaszkodnak, amelyek a hulladékfeldolgozás nehézségeihez vezetnek. E problémák leküzdésére a Manchesteri Egyetem tudóscsoportja egy új módszert hozott létre a természetes és szintetikus katalizátorok kombinálására.

Jason Micklefield, a Manchesteri Biotechnológiai Intézet (MIB) professzora, a csapat vezetője elmondta: „Biztosak vagyunk abban, hogy az általunk kifejlesztett integrált megközelítéssel fontos vegyi anyagokat állíthatunk elő környezetbarát körülmények között, ipari méretekben. Baktériumsejteket használtunk, amelyekben enzimeket termeltünk. A sejtek használata megakadályozza, hogy az enzimek kapcsolatba kerüljenek a fémkatalizátorral, ami kölcsönös inaktiválódást okozhat. Ez lehetővé teszi a fontos amidtermékek nagyon hatékony előállítását.”

Luis Bering kutatótárs és a tanulmány társszerzője hozzátette: „A fő előny, hogy a mi eljárásunk vízben végezhető el az általában használt szerves oldószerek helyett, amelyek mérgezőek, gyúlékonyak, károsak a felhasználóra és a környezetre egyaránt.

Forrás (technology.org)

search icon