



A sokak által kedvelt szuperélelmiszer az egész világon ismert. A súlyvesztés támogatásában, az egészség megőrzésében hasznos, de csak úgy nassolásképpen is finom csemege. Cikkünkből megismerhetik a földimogyoró eredetét, tápértékét, felhasználási lehetőségeit, kiskerti gondozását, jótékony hatásait és fogyasztásának – az allergiához köthető – kockázatait is.
A földimogyoró vagy amerikai mogyoró a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a mogyoró nemzetségének faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. Eredetét tekintve a földimogyoró Dél-Amerikából származik.

A földimogyoró melegigényes növény, kedveli a napfényt. Már gyenge árnyékban is zöld levelei mattá válnak. Vízigénye közepes és változó. A homokos talaj megfelelő a számára, mivel nem igényel sok tápanyagot. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak, és ott nevelik magvaikat. Bokros és fekvő fajtái is elterjedtek. Előbbiek szára az 50–60 centiméteres hosszúságot is elérheti. A fekvő típusúak oldalirányban nőnek, kb. 15–20 centiméteresek lesznek.
A világ földimogyoró-termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül, vitaminokban gazdag magjaiból pedig fűszer és olaj. A Föld második legfontosabb olajnövénye az olajpálma után. A magban 40–50% olaj található, amely omega-3 zsírsavat nem tartalmaz. Felhasználása igen sokoldalú. Az élelmiszeripar lisztté őrölve is alkalmazza, de egészben natúr állapotban vagy pörkölve, sózva, sőt mézzel is fogyasztható. Olajpogácsája és lombja értékes állati takarmányként hasznosítható. Beltartalma: több mint 50%-a zsír, ami – a többi dióféléhez hasonlóan – nagyrészt telítetlen zsírsavakból tevődik össze; fehérjetartalma 26%, ezenkívül B- és E-vitaminokat, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz jelentős mennyiségben.

Földimogyoró-olaj
A földimogyoró-olaj (vagy arachis-olaj) tehát növényi olaj, amely a mogyoróból származik. Az olaj általában enyhe vagy semleges ízű, de ha sült földimogyoróból készül, erősebb mogyoróíze és -illata van. Gyakran használják amerikai, kínai, indiai, afrikai és délkelet-ázsiai konyhákban főzéshez vagy – sült olaj esetén – ízfokozáshoz. A mogyoróolaj füstpontja – sok más főzőolajhoz képest – magas, ezért gyakran használják ételek sütésére. 2021-ben a földimogyoró-olaj világtermelése 4,75 millió tonna volt, ennek Kína állítja elő a 39%-át (ezzel világelső).

A földimogyoró-olaj felhasználása
A finomított mogyoróolajat gyakran használják főzéshez természetes íze miatt, és mert gazdag tápanyagokban. Ezenkívül salátaöntetekben és pácokban is alkalmazzák markáns, diós íze miatt. Az 1900-as párizsi kiállításon az Otto Company a francia kormány kérésére bebizonyította, hogy a mogyoróolaj használható a dízelmotor üzemanyagaként is. Ez volt a biodízel-technológia egyik legkorábbi bemutatása. A nyers mogyoróolajból ugyanis szűrés után – metanollal és nátrium-hidroxiddal keverve – metil-észter, azaz bio-dízelüzemanyag állítható elő. A mogyoróolaj, akárcsak más növényi olajok, szappan előállítására is alkalmas. Bőrápolási termékekben is felhasználják hidratáló tulajdonságai miatt.
A mogyoróvaj tipikus amerikai étel, a háztartások 75 százalékában megtalálható. A mogyorót már a XV. században használták ételek ízesítésére: főleg húsokra reszelték, vagy krémes szószokba szórták. Egy fizikus 1890 táján arra bátorította egy élelmiszer-forgalmazó cég tulajdonosát, hogy kezdjen el őrölt mogyoróból készült krémet gyártani, ugyanis gazdag tápértékének és proteintartalmának köszönhetően a mogyoróvaj kiegészíthette volna a szegények húshiányos táplálkozását.
A mogyoróvaj gyártását a világhírű W. K. Kellog kezdte el az 1800-as évek végén Michiganben, ő azonban később reggelizőpehely-gyártásra váltott. Csak 1922-ben kezdődött el a krémes, ízletes finomság ipari előállítása. Amerikában egyszerűen kenyérre kenve, lekvárral fogyasztják. Íze enyhén sós. Kapható teljesen krémes, illetve darabos változatban is.

Mi is az a mogyoróvaj?
A mogyoróvaj egy krémes vagy darabos állagú készítmény, amelyet pörkölt földimogyoróból (más néven amerikai mogyoróból) készítenek. Az Egyesült Államokban különösen népszerű, de világszerte elterjedt, és gyakran használják kenyérre kenve, süteményekben, szendvicsekben és különböző ételek ízesítésére.
A mogyoróvaj ma már szinte minden szuper- és hipermarketben, illetve kisebb diszkontban megvásárolható, de házilag is roppant egyszerű elkészíteni. Az olyan terméket, amely nem tartalmaz stabilizátorokat, hűtőszekrényben érdemes tárolni, hogy megakadályozzuk az olaj kicsapódását és a gyors romlást. Az adalékanyagokat tartalmazó fajtákat általában szobahőmérsékleten is tárolhatjuk.

Mire jó a mogyoróvaj?
A mogyoróvaj kiváló növényi fehérjeforrás, amely a vegetáriánus és vegán étrendben is népszerű. Főleg telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek jótékonyak a szív egészségére. Kiemelkedő E-vitamin- és magnéziumforrás, valamint támogatja a bőr egészségét és az izomműködést. Mivel magas a zsírtartalma, a túlzott fogyasztása gyorsan növelheti a napi kalóriabevitelt, ami súlygyarapodáshoz vezethet. Egyes kereskedelmi forgalomban kapható mogyoróvajak tartalmazhatnak hozzáadott cukrot és hidrogénezett olajokat is, ami kevésbé teszi őket egészséges opcióvá.

Mi készülhet a mogyoróvajból?
A mogyoróvajat saját magunk is elkészíthetjük, így teljesen adalékanyag-mentes maradhat. Számtalan süteményhez passzol az enyhén sós krém, például a mogyoróvajas-zselés pitének, a sütés nélküli mogyoróvajtortának, a mogyoróvajas szeletnek és keksznek, de még az energiaszeletnek is fontos hozzávalója. Az egyébként nagyon is édes brownie-t is fel lehet dobni vele, úgy, ahogy a csokoládétortát is. Délutáni nassolnivalóként tökéletes opció a mogyoróvajas quinoagolyó, de akár készülhetnek mogyoróvajas falatkák is.
A Nutella-dilemma
A sokak által kedvelt Nutellának nem összetevője a földimogyoró, szemben a mogyoróval, bár abból is csekély mennyiség van benne. A Nutellában lévő mogyoró mennyisége körülbelül 13%, a cukor és a növényi olaj a dominánsabb összetevők. A receptet módosították az évek során, csökkentve a mogyoró- és a kakaótartalmat, növelve viszont a tej- és cukortartalmat.

Mogyoróvaj házilag
Hozzávalók 2 pohárhoz: 60 dkg pörkölt földimogyoró (natúr vagy sós); 2 csipet só (sótlan mogyoró esetén)
Elkészítés: A mogyorót tegyük aprítógépbe, és zúzzuk lisztté! Időnként állítsuk le a motort, és kaparjuk le a tartály oldalára feltapadt nagyobb darabokat! A folyamat időigényes. (10–12 percig is eltarthat, ezért legyünk türelmesek: elsőre úgy tűnhet, hogy az összezúzott mogyoró nem akar krémessé válni, azonban néhány perc elteltével sűrű masszává alakul, utána pedig egyre krémesebb lesz.) Ha elérte a megfelelő állagot, kanalazzuk jól záródó befőttesüvegbe. Hűtőben akár 2–3 hónapig is eláll.

Mogyoróvajas receptek
A mogyoróvaj finom állagának és ízének köszönhetően kiváló alapanyaga lehet számos desszertnek. Íme néhány gyors és egyszerű recept.
Mézes-mogyorós flapjack
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 180 ºC-ra melegítjük, a sütőformát pedig kibéleljük sütőpapírral. Egy tálban összeolvasztjuk a mézet és a vajat, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a zabpelyhet, és jól összekeverjük. A keveréket formába öntjük, és egyenletesen szétkenjük. 10–20 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kihűlt, felszeleteljük.

Mogyorós aprósütemény
Hozzávalók 20 darab sütihez:
Elkészítés: A sütőt 170 ºC fokra előmelegítjük, és a tepsire előkészítjük a sütőpapírt. Egy tálban összekeverjük külön a száraz hozzávalókat (liszt + cukor + sütőpor + só), és külön a folyékonyakat (puha vaj + mogyoróvaj + tojás + vaníliakivonat). A száraz keveréket hozzáöntjük a folyékony keverékhez, és sűrű tésztává keverjük. A tésztából először kis golyókat gyúrunk, melyeket a tepsire helyezünk, és tenyerünkkel vagy egy pohár segítségével összelapítjuk őket. 10–15 perc alatt aranybarnára sülnek.

Mogyorós brownie
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük, és egy kis sütőformát kibélelünk sütőpapírral vagy kikenünk kókuszolajjal. Egy tálban felolvasztjuk a csokoládét és a kókuszolajat (vagy vajat), majd cukrot adunk hozzá, és elkeverjük. Fontos, hogy a keverék kicsit lehűljön. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a kakaót. Óvatosan keverjük, nehogy túlmixeljük a tésztát. A masszát formába öntjük, és a tetejére mogyoróvajat teszünk. 30–40 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

A mogyoróvajpor
A mogyoróvajpor pörkölt földimogyoróból készül, amelyet préseléssel állítanak elő. Ez az eljárás megfosztja a felesleges olajtól a földimogyorót, amelyet a következő lépésben finom porrá őrölnek. A mogyoróvajpor a hagyományos mogyoróvaj zsírtartalmának körülbelül negyedét tartalmazza. Ennek ellenére megőrzi finom mogyoróízét és aromáját. Ezenkívül magas a fehérjetartalma, ami hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához. Egyszerű az összetevőprofilja, hiszen csak pörkölt földimogyorót, cukrot és tengeri sót tartalmaz, felesleges adalékanyagok nélkül.
A mogyoróvajpor sokoldalúan használható főzéshez és sütéshez is. Tökéletesen illik palacsinta, keksz vagy sütemények tésztájába, melyek általa finom mogyoróízzel gazdagodnak. De a mogyoróvajpor sós ételek ízesítésére is alkalmas. Egy pillanat alatt a mogyorószósz alapja válhat belőle, amely tökéletesen kiegészíti a nyári tekercseket, valamint jó más ázsiai ételekhez is. A gluténmentes étrendet követők és a vegánok számára is megfelelő összetételű.

A földimogyoró vetése
A földimogyoró vetése a babéhoz hasonló. Akkor kell vetni, amikor a talaj felső 10–15 cm-es rétege már tartósan eléri a 15 Celsius-fokos hőmérsékletet. Hazai viszonylatban áprilisban vagy májusban optimális elvetni. Érdekesség, hogy a tapasztalatok alapján a magtokkal együtt vetett földimogyoró esetében jobbak a kelési arányok, mint a tisztított magvakéban. A sor- és a tőtáv is 40 cm, és 5–6 cm mélységbe vessünk! Kikelése után viszonylag gyorsan sűrű lombozattal hálálja meg a gondoskodást, és elkezdenek nyílni a pillangós virágok. Ekkor megkezdhetjük a bakhátas feltöltögetést, akárcsak a burgonyánál. A virágok megtermékenyülése után a magtartó nyél a talajba fúródik, ott kezd el a termés kialakulni. A felkupacolásnak azért van értelme, mert ezáltal a talaj mindig friss, finom szemcséjű lesz, a termések könnyebben fejlődnek benne.
A földimogyoró termesztése kiskertben
A földimogyoró fényigénye magas, az árnyékot nem igazán tűri. Árnyékos helyen a fejlődése lelassul. Hőigénye – hasonlóan a fényigényéhez – magas. A termesztési adatok alapján a tenyészidőben minimum 2500–3000 °C hőösszeget igényel. A növény a fagypont körüli hőmérsékletet károsodás nélkül átvészeli. Csírázáskor és a hüvelyek érésekor számára a 12–14 Celsius-fok a leginkább megfelelő. Mérsékelt vízigényű, jól tűri az aszályos időszakot. A hideg esők vagy a túlzott öntözések túlságosan lehűthetik a talajt, ami a csírázásra negatívan hat, ez pedig késői és szakaszos kelést eredményez. A túlöntözés átmeneti lombsárgulást válthat ki a földimogyorónál. Az érés idején jelentkező sok csapadék eltolja a betakarítás idejét, ami – a hazai viszonyok között – jelentős kockázati tényező. Talajigényét tekintve: a könnyen melegedő, humuszban és tápanyagban gazdag, lazább, de jó víztartó képességű talajok előnyösek a termesztése során. A kötött, hideg, illetve a savanyú és sülevényes talajokra nem való. A tápanyagellátás tekintetében nagyobb foszfor- és kálium-, illetve szerényebb nitrogénszükséglet jellemzi.
A földimogyoró betakarítása
Az első termés októberre érik be, ekkor kell felszedni. Óvatosan ásóval nyúljunk a földimogyoró alá, és húzzuk fel az egész növényt, hogy a termések ne szakadjanak bele a talajba. Betárolni száraz helyen érdemes, jól szellőző zsákokban, ahol a rágcsálóktól is védve van.
A földimogyoró termesztése Magyarországon
Földimogyorót termeszteni lehetséges Magyarországon is, különösen a Dél-Alföldön, ahol a klímaváltozás miatt egyre népszerűbb új növény lehet, mivel jól tűri a szárazságot, tápanyagban gazdag, homokos vályogtalajt igényel, és kevés vizet. Már magyar nemesítésű fajták is léteznek, és a termesztéséhez új technológiákat is vizsgálnak a Debreceni Egyetemen. A földimogyoró sikeresen termeszthető hazánkban: a kiskerttől egészen a kiterjedtebb ültetvényekig.
A földimogyoró élettani hatásai
Botanikailag hüvelyes növényről van szó, mégis számtalan előnye van, amiért érdemes mogyorót és mogyoróvajat fogyasztani. A sózatlan és nyers mogyoró telítetlen zsírokat, szénhidrátokat, fehérjét és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek az idegrendszer helyes működéséhez szükségesek, de E-vitamin és magnézium is található benne. Fogyasztása elősegíti az izomnövekedést, a zsírégetést, az emésztést, továbbá megakadályozza az édes íz utáni sóvárgást, és gyorsítja az anyagcserét. Magas a réztartalma, amiben a csokoládé is rekordernek számít, így rézhiány esetén a mogyorós csokoládé az egyik legjobb választás!

A földimogyoró fogyasztása reggelire segíthet a vércukorszintet egész nap kordában tartani, még egy magas kalóriatartalmú ebéd után is. Egyedi bioaktív komponenseket tartalmaz, antioxidánsként viselkedik, és számos betegség megelőzésében segít. A termés mellett a mogyoró levele is gyógyhatású, így a növénynek ezt a részét sem szabad említés nélkül hagyni. A mogyorólevél főzetét régóta használják visszeres problémák, illetve aranyeres bántalmak kezelésére, valamint a levélből készült tea hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású, így kiválóan használható többek között fogínygyulladás, szájüregi sebek és fertőzések esetén is.

A földimogyoró, mint minden más magféle, nagyon egészséges, kivéve, ha sokat fogyasztunk belőle. Ilyenkor ugyanis nemcsak túl sok kalóriát viszünk be, de a földimogyoró evésével akár még a daganatok terjedését is segíthetjük a testünkben. Egy kutatás szerint fogyasztása nagyobb mennyiségben elősegítheti a daganatok terjedését a szervezetben. Ha ugyanis túl sokat eszünk belőle, akkor a benne található mogyoró-agglutinin (PNA) nevű fehérje elősegíti a szervezetben két olyan molekula termelődését is, amely közreműködhet a rák terjedésében.
Mi az az anafilaxia?
Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. Csak az érzékenyítő allergénnel történő első találkozás utáni allergénhatáskor jelentkezhet. Alapjában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. A hajlamosító tényezők és a kialakulás mechanizmusai még nem kellően ismertek. Az anafilaxia azonnali beavatkozást igényel. A legsürgősebb beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha veszélyeztetettségének ismeretében megfelelő, állandóan magával hordható, önmagának beadható injekcióval látják el, és annak használatáról megfelelően tájékoztatják. De egy ilyen beavatkozást követően is orvosi ellenőrző vizsgálatra és utókezelésre van szükség.

Az anafilaxiás sokk
Az anafilaxia tünetei széles skálán mozoghatnak, az enyhe bőrpírtól kezdve az életveszélyes anafilaxiás sokk állapotáig. Az anafilaxia tünetei közül több kombináltan is felléphet, általában az allergén-expozíciót követően perceken belül. Ugyanakkor olyan esetek is ismertek, amikor az allergén anyaggal való találkozást követő fél-egy órában jelentkeztek a tünetek, de akár több mint egy óra múlva is kialakulhat anafilaxia. Általános tapasztalat, hogy minél hamarabb alakulnak ki a tünetek, annál súlyosabbak is. Az anafilaxia kiváltó oka jellemzően valamilyen élelmiszer-allergén, például a földimogyoró, de nemritkán rovarcsípés, például darázs- vagy méhcsípés okozza.

A mogyoróallergia tünetei
A mogyoróallergia az immunrendszer túlzott reakciója a mogyorófehérjékkel szemben, amelyeket a szervezet potenciális veszélyként észlel. A mogyoróallergia egyike a leggyakoribb élelmiszer-allergiáknak, és súlyos, akár életveszélyes állapotot is előidézhet. A mogyoróallergia tünetei széles skálán mozognak, és ezek súlyossága egyénileg változó lehet. Az allergiás reakciók gyorsan jelentkezhetnek a mogyoróval való érintkezés után, és súlyos esetekben akár életveszélyesek is lehetnek. Az allergiás reakciók súlyosságának és kockázatainak feltárása érdekében tanácsos orvoshoz fordulni.
A mogyoróallergia miatt kialakuló tünetek

Fotók: Canva