Fontos előrelépés a védett erdők ügyében
Fontos előrelépés a védett erdők ügyében

Nagy István agrárminiszter az állami erdőkre vonatkozóan megjelent miniszteri utasításban erősítette meg, hogy a természetvédelmi vagy Natura 2000 területeken az őshonos fák tarvágása továbbra is tilos. A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifaigény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható. Fontos kitétel az is, hogy a könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022-re vonatkozó kitermelési terv végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

A miniszeri utasítás ezen felül arra is kitért, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31. után nem alkalmazhatók.

Az eredeti rendeletről, illetve a körülötte kialakuló helyzetről az alábbi cikkben írtunk.

Az eredeti kormányrendelet ellen tiltakozók szintén üdvözlik a változásokat, de vannak még fenntartásaik. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője szerint úgy tűnik, hogy a kormányzat meghallotta a társadalom felől érkező tiltakozás hangját, ám az utasítással van egy-két probléma – írja a telex. A szakember szerint alapvető gond, hogy egy miniszteri utasítás nem ír felül egy kormányrendeletet, így annak betartása sem vehető biztosra, illetve érvénye csak az állami erdőkre és erdőgazdálkodókra terjed ki (a hazai erdőterület nagyjából 60%-ára). Azaz a miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágás megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg – teszi hozzá.

Ezzel együtt a szakember szerint mindenképp üdvözlendő, hogy:

  • az állami erdőkben jövő márciustól, azaz a vegetációs időszak kezdetétől nem alkalmazható a veszélyhelyzeti kormányrendelet
  • a miniszteri utasítás a védett és Natura 2000 erdők nagyjából felében visszahozza az őshonos fafajú erdők tarvágásának tilalmát
  • előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben
  • az utasítás szerint a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt
  • a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti
Nagy István agrárminiszter egy tavalyi rendezvényen

Az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István utasítása megerősíti azokat a korábbi intézkedéseket, hogy Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen se veszélyeztessük. A miniszter ezen felül kifejtette, hogy a magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának, és annak, hogy Magyarországon Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. 2 év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére jutott támogatás, 2010 óta csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfakészlet.

Az ellenzéki pártok közleményben üdvözölték az agrárminiszter utasítását, de abban is összhang mutatkozik köztük, hogy a teljes rendelet visszavonásával lennének csak maradéktalanul elégedettek. (MTI/telex)

search icon