Egyre többen emelik fel a hangjukat a „tűzifa-rendelet” ellen
Egyre többen emelik fel a hangjukat a „tűzifa-rendelet” ellen

Az MTA keretein belül működő Ökológiai Kutatóközpont állásfoglalásában nem kérdőjelezi meg a tűzifa iránt megnövekedett igény létét, arra azonban felhívja a figyelmet, hogy ökológiai szempontokat figyelembe véve rendelet alapján „veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszú-távú fenntarthatósága.”

Augusztus 4-én jelent meg a Magyar Közlönyben a “Vészhelyzet alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges szabályok módosításáról” című 287/2022. (VIII. 4.) Kormányrendelet, melyet a hazai környezetvédők az első pillanattól elleneznek. Félelmeik szerint ugyanis – mely egybecseng az Ökológiai Kutatóközpont tegnap közzétett állásfoglalásával – az intézkedés súlyosan károsíthatja a védett hazai erdőterületeket, rajtuk keresztül pedig az erdők biodiverzitását. Emellett az erdők olyan funkcióit is csökkentheti, melyek a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz és az egészséges környezethez kapcsolódnak.

Az ÖK szerint a megnövekedett tűzifa igényt elsősorban a nem védett területeken található, alacsonyabb természetességű átmeneti erdők, kultúrerdők és faültetvények intenzívebb használatával kellene biztosítani.

A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására. A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása. Amellett, hogy a megnövekedett tűzifa igényre választ kell adni, ehhez nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni.

– írják

Az állásfoglalásban azt is hozzáteszik, hogy a megnövekedett igényeket például az akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani.

search icon