Gáz- és áramárak: már látszik, mikor jöhet csökkenés

Gáz- és áramárak: már látszik, mikor jöhet csökkenés
Gáz- és áramárak: már látszik, mikor jöhet csökkenés

Jelenleg – érthető okból – sok háztartás szabadulna a hagyományos villany- és földgázfűtéstől. A fűtési rendszer cseréjéről való döntés előtt azért érdemes vetni egy pillantást a gáz- és áramárak jövőben várható alakulására is.

A hagyományos fűtési megoldások költségeit hosszú távon meghatározó legfontosabb tényező az energiahordozók ára. Ha arról akarunk képet adni, hogy a ma Magyarországon legáltalánosabban elterjedt fűtési módszerek költségei hogyan alakulhatnak a jövőben, mindenekelőtt a földgáz- és árampiaci árak várható változását, feltételezhető trendjét kell szemügyre vennünk. Fontos megjegyezni azonban, hogy az előrejelzést a jelenlegi helyzetben több tényező is alaposan megnehezíti.

A földgázalapú és a nagykereskedelmi villamosenergia-árképzés jellege miatt a direkt elektromos fűtés költségeinek emelkedését ma egyaránt az erősen liberalizált európai földgázpiac árainak elszabadulása okozza. Nem véletlenül szeretne – a magyarokhoz hasonlóan – egyre több EU-tagállam valamilyen árplafont bevezetni a nagykereskedelmi gázpiac tranzakcióira. Ennek lehetőségeit az Európai Bizottság is fontolgatja. Az árak emelkedésének tehát alapvetően gazdasági természetű oka van. Elsősorban az, hogy az évek során Európa legnagyobb ellátójává vált Oroszország a korábbiaknál jóval kevesebb gázt szállít. Az e mögötti indíték azonban feltételezhetően már nagyrészt nem gazdaságpolitikai megfontolásokkal függ össze. Bár a hosszú távú orosz gazdasági érdekekkel is ellentétesnek tűnik a legnagyobb gázpiacról való lemondás, a jelek szerint Moszkva éppen ezt teszi. Európa erre reagálva takarékoskodásba kezdett, miközben gyorsított tempóban áll át alternatív gáz– és egyéb energiaforrásokra.

Az árakat az hajtja fel, hogy az oroszok politikai okokból kevesebbet küldenek.

Az átállás nem megy egyik napról a másikra, az előttünk álló évek pedig bizonytalansággal terheltek. Az azonban már most látszik, hogy a kínálat csökkenésére Európa máris a kereslet mérséklésével reagált. Ezt az energiahatékonyság és –takarékosság növelésével, az energiaintenzív termelés csökkentésével, az egyéb energiaforrások, például a szén arányának növelésével érte el. A helyzetet ezenkívül egyéb földgázforrások fokozott bevonásával igyekszik kezelni. Az európai gáztárolók töltöttsége már most jóval a november elsejére célul kitűzött 80 százalék felett áll. Ennek, illetve az előbbieknek is köszönhetően a jelentős részben lélektani motivációk hajtotta gázpiacokon már nyár vége óta azzal együtt is csökkennek az árak, hogy az orosz szállítások aránya a háború előtti 40 százalékos EU-s piaci súlyról folytatólagosan 10 százalék alá zuhant napjainkra.

A földgáz árának változása a holland tőzsdén

2024-ben érezhetően alacsonyabb árak jöhetnek

A jóval nagyobb múltra visszatekintő nemzetközi kőolajpiacok példája egyébként szintén arra utal, hogy az árak hosszabb távon fenntarthatatlan magasságokba való emelkedését törvényszerűen esés követi. Míg azonban az olajpiacokon a rekord magas árcsúcsokat többnyire a korábbiaknál alacsonyabb szintekre való visszazuhanás követte, a földgázpiacokon jelenleg ez nem várható. Az európai gázárak szempontjából meghatározó legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF következő havi határidős gázárai hosszú éveken keresztül a 10–30 eurós sávban ingadoztak (/MWh). 2020 tavaszán, az első koronavírus-hullám idején pedig a jegyzésár a kereslet esésének hatására 5 euró alá csökkent. Innen emelkedett az árfolyam 2022 augusztus végére 340 euró közelébe. Azóta viszont csaknem megfeleződve 190 euró alá süllyedt. Ez persze így is egy nagyságrenddel nagyobb, mint a megelőző „békeévek” átlaga.

A kőolaj világpiaci árának alakulása

Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy erről a szintről nem emelkedhet ismét jelentősen az árfolyam. Mindenesetre az, hogy az Északi Áramlat gázvezetékeket ért rejtélyes robbanásokat, illetve az ennek nyomán támadt gázszivárgást követően egy-két nappal már ismét csökkentek az árak, arra utalhat, hogy a piac nagyrészt már beárazta azt a már hónapokkal ezelőtt valószínűsített eshetőséget is, hogy a Kreml még az idei tél előtt akár teljesen elzárhatja az európai gázcsapot.

A hosszabb távú piaci gázárvárakozásokat tükröző határidős piaci jegyzések (futures) alapján az árak a tél végéig a jelenlegi szinten maradhatnak, de vannak várakozások, amelyek szerint 100 euró alá is eshet az európai nagykereskedelmi gázár. Miután Európa 2022 telére már nagyjából felkészült a további orosz ellátás nélkül is, az ellátás biztosítottnak tűnik. Azonban sok múlik azon, hogy mennyire lesz hideg az előttünk álló tél. A várakozás szerint a 2023-as fűtési szezon hozhatja az utolsó, talán legnagyobb kihívást a kontinens ellátása szempontjából, ezért 2023 nyarán ismét emelkedésnek indulhatnak az árak. Az európai országok immár vélhetően szinte teljesen orosz gáz nélkül igyekeznek ráfordulni a következő fűtési szezonra. A holland futures-ek alapján – a jelenlegi helyzetet tekintve – összességében érdemi eltérés a mostanitól nem várható a következő egy évben.

A nyugati sajtóban azt rebesgetik, hogy lejjebb megy a gáz ára, de a tőzsdei adatok azt jelzik, hogy az árak magasan maradnak.

A 2024-es elemzői várakozások és árazások már arra utalnak, hogy a piac a jelenleginél már érdemben alacsonyabb beszerzési költségszintre számít. 2024/25-ben pedig elkezdhet kialakulni egy új egyensúlyi árnak tekinthető 60–80 eurós ártartomány is.

Egyre jobban elválhat az áram ára a földgázétól

Az árképzés sajátosságai miatt a nagykereskedelmi árampiaci árak általánosságban és nagyjából követik a gázpiacot. Ezzel együtt az idei fűtési szezonban a határidős termékek árazása alapján a piac hónapról hónapra emelkedő elszámolóárral számol. Bár a szeptember eleji állapothoz képest itt is csökkenés látható, 2023 januárjára a mostaniakhoz képest jelentős drágulás valószínűsíthető. Az éves termékek árazása alapján 2024/25-ben már a nagykereskedelmi árampiacon is árcsökkenés várható. Ez azonban így is – a gázpiachoz hasonlóan – az energiaválság előttihez képest többszörös árszintet jelenthet.

Az Európai Bizottság az EU orosz gáztól való függetlenedését 2027-re célozta meg. Az utóbbi időszak fejleményei alapján azonban nem tűnik elképzelhetetlennek a terv ennél korábbi teljesítése sem, ahogyan ezt egyébként korábban több tanulmány is előrevetítette. Részben a háztartások más forrásokra történő átállása miatt az uniós gázfelhasználás további csökkenése valószínűsíthető. Az árazások által tükrözött várakozások alapján ezen igény kielégítéséhez rendelkezésre fog állni a megfelelő mennyiségű nem orosz gáz, köszönhetően a fent említett intézkedéseknek és esetleg a környezetvédelmi aggályokkal övezett rétegrepesztéses gáztermelés európai fellendítésének, amit több tagállamban fontolgatnak.

A következő években tehát a jelenlegihez képest fokozatosan csökkenő gázárszint valószínűsíthető, amely azonban így is a többszöröse lehet a gázpiaci válság előtti szintnek. Ez azonban az előrejelzéseket terhelő bizonytalanságokon túl sem vonatkoztatható egy az egyben a hazai kiskereskedelmi gáz- és villamosenergia-árakra több ok, elsősorban a háztartásokra vonatkozó hatósági árszabályozás miatt. Továbbá az EU igyekszik lazítani a gáz- és áramárak közötti szoros kapcsolatot – amit hosszabb távon az új tiszta és okos technológiák terjedése is támogat –, és nem kizárt, hogy egyéb változások is jöhetnek még a szabályozásban. Távolabbra tekintve az épületekre vonatkozó új uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer 2027/28-ban várható bevezetése, valamint a közel nulla energiaigényű épületeket célzó követelmény jelen állás szerint 2024-es élesedése is valószínűleg módosítja a piaci viszonyokat. Ugyanakkor a hazai hatósági árszabályozás újabb jövőbeli módosulása sem teljesen kizárható.

search icon