Gombával fogjuk lecserélni a műanyagalapú hőszigeteléseket?
Gombával fogjuk lecserélni a műanyagalapú hőszigeteléseket?

Egy brit cég fűrészporon és növényi hulladékokon hizlalt gombafonalakból készít szigetelőpaneleket. A nagyobb volumenű gyártás valamint az értékesítés jövőre indulhat, az újfajta szigetelőanyagra pedig nagy lehet a kereslet a környezettudatos építkezők, felújítók részéről.

Az újfajta szigetelőanyag alapját a gombafonalak, vagyis micélium adja, amelyek nagyon hasonló hálózatba gabalyodnak fejlődésük során, mint a szigetelőanyagok rostjai.

A gombák hulladékanyagokon fejlődnek, így karbonlábnyomuk elhanyagolható, miközben a hagyományos szigetelőanyagokkal szemben semmilyen káros vegyianyagot vagy műanyagot nem tartalmaznak. Amikor elérik a megfelelő méretet, akkor egy speciális eljárással kezelik a gombaszövetet, majd erős táblákat alakítanak ki belőle.

A Biohm gombafonalból növesztett szigetelőanyagai

Az anyag szigetelőképessége meghaladja a habosított műanyag-alapú szigetelésekét, jobb tűzállósággal és hosszabb élettartammal párosulva. Az épületek bontásakor ráadásul egyszerűen komposztálható is, így eleget tesz a körforgásos gazdaság elveinek is.

A gyártó cég, a Biohm termékével máris elnyerte a globális életminőség javulását eredményező design-fejlesztéseket honoráló rangos díjat, az Index Awardot. A cég viszont itt nem áll meg, terveik között szerepel még, hogy kifejlesszenek egy növényi alapú betont, valamint egy élelmiszerhulladék-alapú rostlemez. Ezen felül egy olyan körforgásos újragyártási rendszerben gondolkoznak, amely az általuk gyártott anyagokat alkalmazza különböző kombinációkban. (hvg)

search icon