Grofie zöldfal
Grofie

Zöldbe borulnak a falak – de nem az irigységtől

Cserepes szobanövényekkel a négy fal közé is becsempészhetjük a természetet, de miért ne lehetne magukat a falakat is burjánzó zöldbe borítani? A Grofie zöldfalai nemcsak üde színfoltot visznek az irodákba, közösségi terekbe, de egészségesebbé, komfortosabbá is varázsolják a helyiségeket. Koltai Tamással, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Végzettséged szerint biológus vagy, és igazi növényszakértőnek számítasz. Honnan jött az ötlet, hogy zöldfalakkal kezdj foglalkozni?

Egy indiai tanulmányúton láttam fantasztikus megoldásokat arra, hogy a növények milyen sokoldalúan tudják az élhető város, az élhető munkahely koncepcióját támogatni. A számos lehetőségek egyike a zöldfal volt, tulajdonképpen ez inspirált. Ekkortájt Magyarországon még a társszakmákban dolgozók – a mérnökök, a belsőépítészek, az építészek – sem tudtak erről a megoldásról, ezért hosszú és kalandos évekbe telt, mire eljutottunk a Grofie létrejöttéig.

Milyen filozófia alapján működik a cég?

Központi szemléletünk az, hogy a természetet tanítómesterként tiszteljük. Nem fogjuk tudni minden titkát megfejteni, de ha alázattal tekintünk rá, szép dolgokat hozhatunk létre. Nem akarjuk és nem is tudjuk mindig megmondani, hogy mi miért történik, hiszen sok tényező kiszámíthatatlan és rejtélyes a természetben. Ez ugyanúgy vonatkozik egy erdőre, mint egy beltéri zöldfalra. Fontos hangsúlyozni, hogy a zöldfalon kívül más kertészeti, zöldfelület-fejlesztési megoldások is léteznek, amelyek összessége teremti meg azt a környezetet, amely előttünk is elérendő célként lebeg. Ezeket igyekszünk alkalmazni, fejleszteni, kombinálni, hogy épített környezetünk élhető legyen a jövőben is.

Grofie - harmonikus ökoszisztéma zöldfal létesítésével
A cél a harmonikus ökoszisztéma megteremtése, amit nem csak zöldfalak létesítésével érhetünk el.

Honnan jött a Grofie elnevezés?

Eredetileg egy beltéri termesztő rendszert, illetve zöldségek, fűszerek termelésére alkalmas zöldfalat kezdtünk el fejleszteni. Ezt neveztük el grofie-nak. A név a GROw és a selFIE szavakból született mozaikszó, amely arra utal, hogy mindenki magának termelhet. Befektetőt azonban erre nem találtunk. A név viszont sokaknak megtetszett, ezért megtartottuk növényfal-szolgáltatásunk számára.

Esztétikai értékén túl miben nyújt többet a zöldfal a hagyományos cserepekbe, ládákba ültetett növényekhez képest?

A zöldfalak növényei ugyanúgy oxigént termelnek, párásítanak, tisztítják a levegőt, kiszűrik a port és a mikroorganizmusokat, mint cserepes társaik. Ezeken kívül az épületüzemeltetésben is megmutatkoznak a zöldfal pozitív hatásai: szigetelő tulajdonságának köszönhetően optimális szinten tartja a hőgazdálkodást, segít csökkenteni a fűtési és a hűtési költségeket, tehát energiát takarít meg. A gazdasági hatásoknál persze jóval fontosabb, hogy a sokszor kiaknázatlan vertikális teret kihasználva harmonikus környezetet teremthetünk, amelyben komfortosabban érezhetjük magunkat, könnyedebben alakíthatjuk szociális kapcsolatainkat, és nyugodt légkörben koncentrálhatunk az elvégzendő munkára.

Ma már több cég is foglalkozik zöldfalak telepítésével, gondozásával. Miben egyedülálló a ti koncepciótok?

Holisztikus szemléletmódunk tesz minket egyedivé. Rengeteg ötletünk van, amelyek megvalósításához elengedhetetlen, hogy a projektekben együtt dolgozó kollégákat fejlesszük, képezzük. A zöldfelület az épületek, a belső terek egy lehetséges építőeleme. Mi ennek fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hogy még tudatosabban tervezhessük meg a helyiségek egyes részleteit. Kiemelt szempont, hogy látszólag egymástól távol álló szakmai területek képviselői (formatervezők, építőipari szereplők, kreatív szakemberek vagy akár gyógypedagógusok) is szót értsenek a közös cél érdekében. Ha az emberekben felébresztjük a természetre vagy a természetbe való vágyakozást, nagyszerű kezdeményezések és értékes eredmények születnek.

Grofie - irodai zöldfal közösségi térben
Hétköznapi helyzetekben is közel kerülhetünk a természethez.

Hogyan és miből épülnek fel a zöldfalaitok? Milyen tápláló közegbe kerülnek a növények, és később hogyan jutnak elegendő tápanyaghoz, vízhez?

Sokféle zöldfalrendszer létezik, mi textillel dolgozunk. Az ültetőközeg egy speciális földkeverék, amely egyedileg varrt zsebekbe kerül. Ez a föld már tartalmaz tápanyagot, amelynek utánpótlása öntözéssel oldható meg. A víz a falig automata rendszeren jut el, ez szabályozza az öntözés gyakoriságát és a víz mennyiségét. Fontos tudni azonban, hogy az automatika nem jelent gondozásmentességet, hiszen az öntözést folyamatosan a növények igényeihez kell igazítani, ahogy a növényvédelmet és a metszést is. Hetenkénti látogatásaink alkalmával ellenőrizzük a rendszert, és elvégezzük a szükséges karbantartási feladatokat. Zöldfalaink állapotát egyébként távolról is tudjuk monitorozni, mert a falakba telepített szenzoraink wireless úton adatokat küldenek a páratartalomról, a fényviszonyokról és a föld nedvességének mértékéről.

A környezet zöldítésén túl hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a cég tevékenységében? 

A lehetőségekhez mérten hazai beszállítóktól szerezzük be a kertészeti termékeket, de saját növénykészletet is gondozunk, szaporítunk. Emellett a természetes összetevőket preferáljuk a zöldfalakhoz felhasznált textilek esetében. Kollégáink tömegközlekedéssel járnak az ügyfelekhez a karbantartási munkákat elvégezni. Amennyire lehetséges, természetes növényvédő szereket alkalmazunk, továbbá minden esetben felhívjuk partnereink figyelmét az újrahasznosított anyagból készülő kaspókra. A gyakorlati síkon túl fontos az is, amit szellemiségünkben képviselünk, hiszen a tevékenységünk olyan kiegyensúlyozott élet hírmondója, ahol a természet szeretete fontos helyen áll. Azt tapasztaljuk, hogy ha biztatjuk az embereket, és készségesen támogatjuk őket a kertészkedésben, máris elindul egy folyamat, amely hatással van az egyénre, a közösségre és a társadalomra is.

Bármilyen közösségi térbe, irodába tudtok telepíteni zöldfalakat, vagy vannak meghatározott feltételek?

Bárhová telepíthető zöldfal, legyen az közösségi tér, magánlakás, iroda vagy más helyiség. Vannak bizonyos körülmények, amelyek megkönnyítik az installálást, de egy zöldfal akkor is megvalósítható, ha például nincs a közelben vízforrás, vagy a fényviszonyok nem megfelelőek. Amennyiben már a tervezés folyamatába bevonnak minket, arra törekszünk, hogy a növényzet a lehető legtöbb természetes fényt kapja. Ha szükséges, akkor egy kis plusz fényforrás egyszerűen megoldható, az öntözés pedig többféle víztechnológiai eljárással kivitelezhető. 

Grofie - bárhol megvalósítható a növények telepítése
Bárhol megvalósítható a növények telepítése.

A pandémia miatt egyre kevesebb időt töltünk az irodákban. Megnőtt emiatt az igény az otthoni zöldfalakra, vagy ez még luxus?

Egyre nagyobb igény mutatkozik rá magánlakásokban is, bár itthon még a zöldfal valóban luxus terméknek számít. Azon dolgozunk, hogy a jövőben bárki számára elérhető legyen. Egyébként, noha az irodák most még üresek, nagyon sok cég készül arra, hogy amikor majd a munkavállalók visszatérnek, természetesebb közeg fogadja őket. És itt nemcsak zöldfalakról és növényekről van szó, hanem szemléletmódváltásról is. A természet iránti vonzalom tagadhatatlanul felerősödött az emberekben, ennek következtében egy kis zöldet a falak közé is szívesen becsempésznek.

Milyen terveitek vannak?

Szeretnénk egyre nagyobb mértékben részt venni a tervezésben, hogy jó minőségű, nagy felületű és szakszerűen átgondolt koncepciójú beltéri zöldfelületek szülessenek. Míg az teljesen megszokott, hogy egy tájépítészt bevonnak egy épület fejlesztésébe, addig a belső térben egyelőre sajnos nem ez a gyakorlat. Pedig a napunk jelentős részét zárt térben töltjük, ezért fontos lenne, hogy ott is minél több zöld vegyen minket körül.

Ezeken túl igyekszünk hírt adni olyan témákról is, amelyek életünk minőségét javítják, úgymint a biodiverzitás, a biofília, a természettudatos építészet, a városi zöldfolyosók stb. Ebből adódóan partnereinkkel olyan fejlesztésekben veszünk részt, amelyek minőségi zöldfelületeket hivatottak létrehozni, ezáltal segíthetik az önkormányzatok klímavédelmi törekvéseit, élőhelyet biztosítanak az épített környezetben élő állatvilágnak, hasznosítják a csapadékvizet.

És természetesen a környezeti nevelésben mind a társszakmáknak, mind más érdeklődőknek továbbra is aktívan szeretnénk segíteni, hiszen ez a jövőnk kulcsa. 

Ha tetszett a Grofie története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon