Tegyünk a fenntartható munkahelyért is!

Tegyünk a fenntartható munkahelyért is!
Tegyünk a fenntartható munkahelyért is!

Korántsem mindegy, hogy munkahelyünk mennyire fenntartható. Pár apró dologgal a munkaidőben is zöldek maradhatunk, de az is igaz, hogy sok múlik a munkáltató hozzáállásán.

A low waste életmód – hogy a mindennapjainkban kevesebb szemetet termeljünk, és csökkentjük ökológiai lábnyomunkat – nem ismeretlen a magyar emberek számára sem, és az élet minden területén kezd teret hódítani magának. Többször cikkeztünk mi is csomagolásmentes üzletekről, fenntartható divatról és alternatív energiaforrásokról.

Egy kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 77%-a otthon szelektálva gyűjti a szemetet, valamint 61%-nak nem okoz gondot lemondani a műanyag zacskóról és az egyszer használatos tárgyakról. Igen impozánsak ezek az adatok, és mutatják, hogy igényünk van a fenntartható életmódra. Ellenben ne feledjük, hogy a napunk (és az életünk) harmadát bizony a munkahelyünkön töltjük. Természetesen a covidos időkben a home office jóvoltából ez sokunknak egy és ugyan az, de minden bizonnyal hamarosan újra elfoglalhatjuk régi íróasztalunkat. Ezért sem mindegy, hogy munkaidőben mekkora az ökológiai lábnyomunk. Igenis felelős a munkáltató, hogy milyen körülményeket teremt, de számtalan olyan trükk vagy odafigyelés van, ami csak rajtunk áll.

Sokszor csak rajtunk múlik a zöldítés

Az étkezés sarkalatos terület, hiszen minimum egy főétkezés beleesik ebbe a munkaidőbe. Mint kiderült, az otthonról hozott ebédnél, már szívesen használunk tartós dobozt, vászon- vagy többször használatos műanyag zacskót. De ha rendelünk, vagy kiugrunk ennivalóért akkor is figyelhetünk a Földre. Ha a közeli étterembe a saját edényünket visszük, már spóroltunk is egy műanyag dobozt. Az eldobható étkészlet alternatívája pedig lehet a magunknál hordott fém evőeszköz.

Ebéd után jó inni egy frissítő üdítőt, de ha minden nap csak egy üveggel veszünk, azzal évente több mint 250 műanyag palackot termelünk, csak a munkahelyen. Remek alternatíva lehet egy irodai szódagép beszerzése. Érdemes összebeszélni pár kollégával, mert hamar visszajön az ára, és számtalan cukormentes vagy természetes szirup kapható hozzá. Svédországba olyannyira kedvelt, hogy a háztartások 20%-ban már van ilyen gép.

A munkahelyi kávé fogyasztása sarkalatos pont. A műanyag poharas kávéautomatákat kerüljük, vagy legalábbis rendszeresítsünk saját bögrét. A fiatalabb korosztály körében az otthonról, termoszban hozott kávé is egyre népszerűbb. Ha külső területen dolgozunk, egy jó termosszal nem kell lemondani a meleg kávéról. A kapszulás kávét 1986-ban az irodai lét egyszerűsítésére hozták létre, de sajnos a kis alumínium kapszulák komoly terhet jelentenek a környezetnek, különösen úgy, hogy csupán 30%-uk kerül újrahasznosításra. Pedig számtalan leadópont létezik, és nem egy gyártó az új rendelésnél elviszi a használtakat. Tehát ha közös a kávé, rendeljünk egy helyről, és le is tudjuk a visszaváltást, ha nem, akkor csak rajtunk múlik, hogyan gyűjtjük és adjuk le a kapszulákat.

A munkáltatónak is tennie kell a fenntarthatóságért

Sok esetben a munkáltatónak kell megteremteni a fenntartható feltételeket. Az nehezítheti a dolgokat, hogy számtalanszor a munkaadó is csak bérli az irodát vagy telephelyet, és más az üzemeltető. De ne érezzük magunkat kicsinek, bátran ajánlhatunk, vagy lobbizhatunk bizonyos dolgokért. Jó példa erre a szelektív hulladékgyűjtés, de ne álljunk meg a hagyományos anyagoknál. Egy elemgyűjtő beszerzése se ördöngösség, ingyen lehet igényelni, és utána a forgalmazó átvállalja az ürítéssel járó nehézségeket. Egy célnak valóban megfelelő munkahelyi biciklitároló nagyban ösztönzi a munkavállalókat a kerékpáros közlekedésre, érdemes ezért is kardoskodni. Bár alapvetően az irodai takarítás is a munkaadó feladata, de a ma már elérhető fenntartható tisztítószerek használatával sokat lehet faragni a munkahely karbon lábnyomából.

A fenntartható munkahely igazi érték

A Profession.hu reprezentatív felméréséből kiderült, hogy bizony igen is érték a munkavállalónak a környezetbarát munkahely, és ha úgy adódik, előnyben részesítik azt, ahol adottak a feltételek.

Azoknak a cégeknek, akik nemzetközi pályázatokban kívánnak részt venni, már évekkel ezelőtt eleget kellett tenniük bizonyos környezeti feltételeknek, de ez jellemzően a nagyvállalatokat érintette, míg a kis-és középvállalatok esetén még bőven van tennivaló e tekintetben. Energetika és a fűtés modernizálás sarkalatos pont, hiszen a rezsi az egyik legnagyobb felmerülő költség, és az elavult nyílászárók miatt rengeteg energia veszhet el. Nem utolsó sorban télen az ott dolgozóknak nem kell dideregni. Szerencsére az Unió – a klímasemlegesség elérése érdekében – komoly energetikai pályázatokat hirdet, az elkövetkezendő 10 évben 35 millió épület felújítását tervezi, és erre a kis-és középvállalkozások is pályázhatnak.

A szelektív gyűjtés mindenek felett!

Az említett kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 82%-nak fontos, hogy a munkahelye környezettudatosan működjön, és 87%-uknak a szelektív gyűjtés is kulcskérdés. De korántsem szerepelnek ilyen jól a munkahelyek. Átlagosan 66%-ukban van lehetőség szelektálásra – jellemzően papírt és műanyagot gyűjtenek külön – de az másféle szektorok eltérően teljesítenek. Az államigazgatásban dolgozók körében a legmagasabb azok aránya (39%), akiknek nincs lehetőségük a munkahelyükön külön gyűjteni a szemetet.

Sajnos azok száma is igen magas (33%), akiknek bár fontos lenne a környezet, de úgy gondolják, túl kicsik ahhoz, hogy változtassanak a dolgokon. Ebben az esetben a munkáltató irányadóként is előléphet, pozitív erőfeszítésekkel edukálhatja is a dolgozóit.

A Budapest Bank érdekes módját választotta a figyelemfelhívásnak, hiszen az alternatív művészeti projektekben és trash art-ban utazó HybridCycle-el összefogva ötvözték a munkahelyi szelektívgyűjtést és a szobrászművészetet. A Hybridart alkotói pályázatára a környezetért elhivatott művészek jelentkezését várják. A győztes pályázónak majd a Budapest Bank 2 irodájában 3 hónap alatt összegyűlt szelektív szemét felhasználásával kell a témára felhívó installációt alkotnia, mindezt magas hozzáadott művészeti értékkel. A győztes művész 750.000 forintos fődíjban részesül, munkája kiállításra kerül a Budapest Bank központjában.

A trash art kortárs művészeti ág, az alkotásokra jellemző a figyelemfelkeltés.
Fotó: www.trashart.hu

Összegezve, az irodai komposztálás még távol van a komfortzónánktól, bár már ebből is lézetik kompakt, kuka nagyságú változat. Mi a Greendex szerkesztőségében egy giliszta komposztot tervezünk telepíteni, mely szintén nem egy kivitelezhetetlen vállalkozás. A lényeg, hogy fontos számunkra a munkahelyi fenntarthatóság, ösztönözzük munkáltatónkat és szorgalmasan használjuk a szelektív szemetest, még akkor is, ha nem készül szobor a kukánk tartalmából.

Fotók: canca.com

search icon