Kinézete igen bizarr, leginkább valamilyen beazonosíthatatlan állati végtermékre vagy oszlásban lévő puhatestűre hasonlít. Ráadásul szinte mindenhol megtalálható, gyakran a saját kertünkben futhatunk vele össze, mégis kevesen tudják, mi is ez pontosan.
Ez a barnászöld kocsonyás „trutyi”, amivel a kertünk talaján, sokszor a gyepünkön találkozhatunk, nem más, mint az előkelő Nostoc commune névre hallgató cianobaktérium. Ezt a baktériumtörzset fajainak megjelenése és életmódja miatt korábban kékmoszatok vagy kékalgák néven a növények közé sorolták.
A cianobaktériumok fotoszintetizáló prokarióta egysejtűek, melyek szinte mindenhol megtalálhatók a Földön. Mintegy 2000 fajuk ismert. Nedves, vizes helyeken egészen szélsőséges körülmények között is képesek élni: édes és sós vizekben, hőforrásokban, gleccserekben, fák kérgén és levelein, de akár homokon és sziklákon is találkozhatunk velük.
A gyepzselé legfőképpen az alacsony tápanyag- és levegőtartalmú, tömörödött talajt kedveli, illetve a gyepen a túlzott nitrogénadagolás is fokozhatja a megjelenését. Spóraképzéssel szaporodik, először a hólyagszerű, zselés gömböcskék jelennek meg, amelyek aztán összelapulnak, és barnászöld, kocsonyás telepeket hoznak létre.
Az élővilág bonyolultabb annál, hogy azt mondhassuk: az erdők a legjobbak. Mások ugyan, de nem kevésbé értékesek a gyepi ökológiai rendszerek.
Leginkább csapadékos időszakok után kerülnek a szemünk elé, ugyanis száraz időben kiszáradnak, színük sötétebb lesz, állaguk pedig törékennyé válik. Nagyobb esőzések után ezek a törékeny, sötét darabkák ismét megduzzadnak, és szaporodni kezdenek.
A Nostoc commune kiválóan alkalmazkodik a szélsőséges időjáráshoz, az erős UV-sugárzáshoz, a fagyokhoz, a száraz időszakokhoz és az alacsony tápanyag- illetve nitrogéntartalomhoz is, ugyanis speciális sejtjeivel képes a nitrogént megkötni a levegőből is.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Heti hírlevelünk, ami segít naprakésznek maradni a fenntarthatóság legfontosabb témáiban. Ne maradj le, iratkozz fel és olvasd el cikkeinket!
Az e-mail címem kitöltésével hozzájárulok személyes adataim feldolgozásához.
Érdekesség, hogy Kínában, Indonéziában, Japánban és a Filippínóknál étkezési célokra is felhasználják a Nostoc commune-t. Ha nekünk nincsenek kulináris céljaink a gyepzselével, azonban a kertünkben sem szeretnénk nagyobb mennyiségben nézegetni, érdemes a meszesebb talajokat tőzeggel savanyítani, a talaj szerkezetét istállótrágyával feljavítani, kerülni a túlöntözést, kemény víz helyett esővízzel locsolni, illetve a tömör talajt fellazítani.
A szerző idegenforgalmi közgazdász, jelenleg online kommunikáció - social media területen dolgozik. Állattartóként és tenyésztőként természetközeli életmódot folytat, kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot.
Ez az oldal sütiket használ a lehető legjobb felhasználói élmény elérésének érdekében.
A greendex.hu adatkezelési és adatvédelmi szabályzata itt találhatók.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindenképpen engedélyeznie kell, hogy el tudjuk menteni az Ön süti beállítási preferenciáit.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Statisztikai sütik
A statisztikai sütik lehetővé teszik a honlap üzemeltetője számára, hogy a felhasználói szokásokat anonimizált adatokként elemezzék, ezzel hozzájárulva a magasabb szintű felhasználói élményt támogató fejlesztésekhez.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.