Gyorsítani kellene a szén kivonását, hogy megelőzzük a klímakáoszt
Gyorsítani kellene a szén kivonását, hogy megelőzzük a klímakáoszt

Egy friss jelentés szerint a jelenleginél ötször gyorsabban kellene kivonni a szenet az energiatermelésből, hogy megelőzzük a kialakulóban lévő klímakáoszt. Világszerte még mindig több mint 2400 széntüzelésű erőmű üzemel.

A Global Energy Monitor nevű amerikai civil szervezet új jelentése szerint 2040-ig mindegyik erőművet le kell zárni, és nem is szabad újakat nyitni, ha az országok teljesíteni akarják a párizsi megállapodásban foglalt éghajlati céljaikat.

A szén elégetése 2021-ben 14,98 milliárd tonna szén-dioxidot termelt, ami 3,3 milliárd autó éves kibocsátásának felel meg. Ez kétszer annyi, mint a jelenleg létező autók száma. Néhány ország már megtette az első lépéseket, az Egyesült Államok tavaly 13,5 gigawattnyi széntüzelésű energiakapacitást állított le. Egy átlagos szénerőmű energiakapacitása körülbelül 600 megawatt. Az EU tavaly 2,2 GW szénkapacitást állított le – az előző évi 14,6 GW-hoz képest. A lassulás oka, hogy az unió az energiaárak alacsonyan tartásáért küzdött Oroszország ukrajnai invázióját követően.

Összességében a működő és a tervezett szénerőművek száma 2022-ben a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt csökkent, 26 gigawattnyi szénerőművi kapacitást zártak le. Kína ezzel szemben masszívan növelte a szénparkját, 2022-ben 19,5 GW-tal. A 45,5 GW újonnan üzembe helyezett kapacitás több mint fele (59 százaléka) Kínában volt.

Az OECD-országokban évente átlagosan 60 GW-nak kell leállnia, hogy teljesíteni tudják a 2030-as határidőt, a nem OECD-országok esetében pedig évente 91 GW-nak kell leállnia a 2040-es határidőig. Az építés és mérlegelés alatt álló szénerőművek (537 GW) figyelembevételével még meredekebb csökkentésekre lenne szükség.

(Forrás: Euronews)

search icon