Európa eladja szénkészletének egy részét
Európa eladja szénkészletének egy részét

Idén Európa bármi áron túladna a felhalmozott szénkészletén. A kereskedők még a szén értékének drasztikus lecsökkenése előtt válnának meg a felhalmozott tüzelőanyagtól. A tavaly rohamtempóban felvásárolt készletekre ugyanis nincs szükség. Az energiaválság csúcsán túl lehet Európa, a tél enyhe volt, a spórolás is hozzájárult a kisebb energiaigényhez. A szokásos szállítási útvonal tehát megfordult: most Európából Indiába, Kínába, Szenegálba, Marokkóba és Guatemalába tartanak a szállítmányok.

A túlkínálat következtében az amszterdami, rotterdami és antwerpeni kikötőkbe szállított szén ára tonnánként 90 dollár környékére esett, ez a negyede a tavalyi beszerzési költségnek. Szinte példátlan, hogy Hollandiából Marokkóba vagy éppen Spanyolországból Indiába szállítsák a nyersanyagot, és a Rajna szinte kihasználatlan legyen, mondta el Alex Claude, a londoni DBX Commodities elemzőcég vezérigazgatója.

Idén eddig összesen 1,1 millió tonna szenet exportáltak Európából, elsősorban Spanyolországból és Hollandiából, illetve más kikötőkből is

– írja cikkében Andor Attila a vg.hu-n.

A mostani folyamathoz a cseppfolyós földgáz importjának felpörgetése is nagyban hozzájárult. Hiába indították rohamtempóban újra a szénerőműveket, az EMBER nevű agytröszt szerint végül a blokk 11 százalékkal kevesebb szenet használt, mint a megelőző évben. Tavaly Európa bármi áron nyersanyaghoz akart jutni, hogy biztosítsa az áramtermelést, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a klímacélokat. A bányákat globálisan teljes gázzal működtették, és sorra érkeztek meg a szénszállító hajók a világ minden tájáról Európába.

Még a jelentős áresés ellenére sem egyértelmű a ráfizetés, ugyanis a közszolgáltatók magas áron értékesítették az energiát: a drága szénből alacsony hatékonysággal működő erőművek magas költségszintjét vették alapul a szerződések megkötésekor, most pedig lenyelik a vélt és a tényleges költségeik közötti különbséget.

A rekordmértékben importáló India és Kína stabil felvevőpiac, főleg a jelenlegi nyomott árak mellett. Ennek hatására rekordra gyorsult a kínai szénimport, az ország idén 360-380 millió tonna szenet vásárolhat, jelentősen meghaladva a tavalyi 293 millió tonnát, de még a 2013-ban felállított 327 millió tonnás csúcsot is. Peking a nyári légkondicionálási hullám előtt szeretné betárazni a szenet. A gyengélkedő ipar és a hazai csúcsra futtatott kitermelés időszakában valószínűtlen, hogy ellátási gondok merülnének fel.

(Forrás: vg.hu)

search icon