Az indiai szénóriás a napenergia felé veszi az irányt

Az indiai szénóriás a napenergia felé veszi az irányt
Az indiai szénóriás a napenergia felé veszi az irányt

A világ legnagyobb szénipari vállalata, a Coal India Limited (CIL) céljai közt szerepel, hogy élen járjon a szubkontinens napenergia hasznosításában, mert úgy hiszik, a szén hamarosan végleg visszaszorulhat.

A vállalat sorra zárja be kisebb szénbányáit, miközben épp egy 3000 MW-os napenergia projektet tervezget egy állami céggel együttműködésben.

Pramog Agarwal, a CIL elnöke szerint a következő két-három évtizedben a szénenergia felhasználása visszaszorul majd a megújulók, elsősorban a napenergia javára.

Ezzel persze nehéz helyzetbe kerülnek a cég szénbányászai. Az elmúlt néhány évben 82 bányabezárás történt, ennek során pedig több mint 18 ezer munkavállalót építettek le.

Jelenleg a világ legnagyobb szénfelhasználója a szintén változást ígérő Kína, mögötte viszont szorosan a második helyen India található, mely évi 1 milliárd tonna szenet fogyaszt. A CIL ebből 710 millió tonnát állít elő.

A dél-ázsiai ország a párizsi egyezmény aláírójaként 2030-ig 35%-al fogja csökkenteni a szénkibocsátását a 2005-ös szinthez képest, legalábbis a vállalása szerint. Ehhez képest a tavalyi volt évtizedek óta az első év, amikor valóban csökkent a kibocsátás, de ebben valószínűleg komoly szerepe van a koronavírus-járvány miatti visszaesésnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(hang.hu)

search icon