Fel kell gyorsulnia a megújuló energia növekedésének, ha el akarjuk érni a párizsi célokat
Fel kell gyorsulnia a megújuló energia növekedésének, ha el akarjuk érni a párizsi célokat

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (Irena) legfrissebb jelentése szerint megújuló villamosenergia-termelésnek a jelenleginél nyolcszor gyorsabb ütemben kell növekednie ahhoz, hogy segítsen korlátozni a globális felmelegedést. Az ügynökség szerint sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön a villamosenergia iránti növekvő kereslettel lépést tartani, ami 2050-re összesen 131 milliárd dollárnyi megújuló beruházást igényelhet.

Francesco La Camera, az Irena főigazgatója szerint a párizsi klímaegyezmény céljainak elérésére irányuló lehetőség gyorsan bezárul.

A közelmúlt tendenciái azt mutatják, hogy a szakadék aközött, hogy hol vagyunk és hol kell lennünk, nem hogy csökken, hanem egyre nő. Rossz irányba haladunk. Az energiaátmenetek drasztikus felgyorsítása szükséges ahhoz, hogy érdemi fordulatot lássunk. Az idő lesz a legfontosabb változó az erőfeszítéseink mérésében.

hangsúlyozta La Camera.

A jelentésben azt is kiemelik, hogy a hőmérséklet emelkedésének szinten tartása megköveteli, hogy a villamos energia 2050 előtt domináns energiaforrássá váljon a fosszilis energiahordozók meghaladásával. A villamosenergia felhasználás növekedése azt jelentheti, hogy az elektromos áram 2050-re az összes elfogyasztott energia több mint felét teszi majd ki, szemben a 2018-as 21%-kal. A fosszilis tüzelőanyagok az energiafogyasztás közel kétharmadát tették ki az elmúlt években, de 2050-re 10%-ra csökkenhetnek.

La Camera „több kedvező elemet” lát, amelyek felgyorsítják az átmenetet a tiszta energia felé:

  • A világ globális szén-dioxid-kibocsátásának több mint feléért felelős gazdaságok ígéretet tettek arra, hogy 2050-re karbonsemlegesek lesznek.
  • A pénzügyi piacok és a befektetők a fenntartható befektetések felé fordulnak.
  • A Covid-19 megmutatta, hogy a gazdaságokat a fosszilis tüzelőanyagok ára veszélyeztetheti.

(Guardian)

(fotó: pexels – Fabian Wiktor)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon