Az Európai Unióban egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az állatjóléti megfontolások az élelmiszeriparban, hiszen ez által nem csak az állatoknak lesz jobb, de a fogyasztókhoz is magasabb minőségű termék kerülhet.
Az Euronews riportjában néhány olasz sertéstenyészetet látogattak meg, melyek követik a legfontosabb európai állatjóléti protokollokat. Ez lehetővé teszi azt, hogy az állatokat ne az elmúlt évtizedekben megszokott nagyipari körülmények között tartsák, melyhez hozzátartozik a sertések fogazatának vagy farkának megcsonkolása is.
Az állatvédelem azt jelenti számunkra, hogy biztosítjuk, hogy a tenyészkörnyezetben az állat természetesen viselkedhessen, hogy maradéktalanul megélhesse viselkedési etológiáját.
–magyarázza az egyik sertéstelep vezetője
Ezekre az intézkedésekre szükség is van, hiszen a kontinensen évente több mint 40 millió tonna húst állítanak elő emberi fogyasztásra. A jelenleg leginkább elterjedt nagyüzemi termelés mellett az állományok hajlamosabbak a betegségekre is. Sokat mondó adat, hogy az EU-ban több antibiotikumot használ fel az állattenyésztés, mint a humánorvosi szektor.
Nem csak a húsra, hanem a tojásra is igaz, hogy minél jobban érzi magát az állat, annál jobb minőségű lesz a termék. Ennek húsvét alkalmából jártunk utána nemrég az alábbi cikkünkben.
Az állatjóléti megfontolások már az EU Farm to Fork stratégiájában is kiemelt szerepet játszanak. Az Európai Bizottság 2023-ig fogja előterjeszteni javaslatát a jelenlegi állatjóléti jogszabályok előmozdítására, néhány ország azonban már korábban megtette a megfelelő lépéseket. Dániában például már bevezették az állatjóléti címkét.
Ezzel együtt a fenntarthatóság jegyében azzal tesszük a legjobbat a bolygónak, ha törekszünk rá, hogy minél kevesebb húst fogyasszunk, hiszen a húsevés ökológiai lábnyoma rendkívül magas. Ennek jegyében indítottuk nemrég a Meatless Monday című sorozatunkat is, melynek keretében hétről-hétre bemutatunk egy-egy ízletes és változatosan elkészíthető zöldséget, mely legalább a hét egy napján alternatívája lehet a húsnak.