Hogyan csökkentsük kedvencük szénlábnyomát?
Hogyan csökkentsük kedvencük szénlábnyomát?

Az EU-ban mintegy 90 millió háztartásban van háziállat, világszerte pedig az emberek 33 százaléka kutyatulajdonos – derül ki egy friss tanulmányból. De vajon nem kellene-e a környezet érdekében átgondolnunk a háziállattartást, hogyan számoljuk ki kedvenceink szénlábnyomát, és mit tehetünk annak csökkentése érdekében?

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet becslése szerint a magánrepülőgépek az elmúlt három évben összesen 5,3 millió tonna CO2-t bocsátottak ki, a repülések száma pedig a 2020-as közel 119 ezerről 2022-re 573 ezerre ugrott. A luxemburgi székhelyű luxuslégitársaság, a Luxaviation vezérigazgatója szerint azonban a háziállatok tartása ugyanolyan környezetszennyező, mint a magánrepülővel való utazás. Az FT Business of Luxury 2023 májusában megrendezett csúcstalálkozóján Patrick Hanson azt állította, hogy egyik ügyfele évente átlagosan 2,1 tonna CO2-t termel, ami megegyezik három kutya tartásával.

Az igaz, hogy a háziállat-tulajdonos háztartások száma évről évre nő. 2023-ban az amerikai háztartások 66 százalékának van házi kedvence: ez 35 év alatt 10 százalékos ugrás az 1988-as 56 százalékról.

A kedvtelésből tartott állatok eledeleinek környezeti hatásával kapcsolatos kutatások korlátozottak, de az alacsonyabb hústartalmú termékek választása általában csökkenti a kibocsátást. Egy 2022-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy egy 10 kg-os kutya nedves táppal való etetése évente 6541 kg CO2-kibocsátást eredményez. Ha ugyanennek a kutyának száraztápot választunk, ez a kibocsátás 828 kg CO2-re csökken. Ráadásul az állateledel-piac egyre inkább bővelkedik fenntartható alternatívákban, mint például a rovarokból és növényi alapanyagokból készült tápok.

(Forrás: Euronews)

search icon