Az energiatakarékosság érdekében hasznos egy nagy adag babot előre beáztatni és megfőzni a hétre előre, hogy gazdaságos alapot biztosítsunk a napi étkezésünkhöz. A hét végére azonban, főleg, ha a terveink közben megváltoznak, előfordulhat, hogy sok felhasználnivalónk megmarad. Ugyanez vonatkozik a babkonzervekre is: sokszor a konzervnek csak egy része szükséges egy adott ételhez, és a maradéknak is találnunk kell valami felhasználási módot, hogy mindenképpen elkerüljük az ételpazarlást.
Bármilyen babból remek püré, vagy „humusz” készíthető, ha egyszerűen összeturmixoljuk és tengeri sóval ízesítjük. De még tovább fokozhatjuk a hatást, ha extra szűz olívaolajat és egy kis citromlevet vagy ecetet keverünk hozzá; a tahini, a fokhagyma (kímélő mennyiségben) és más ízesítő összetevők, például a napon szárított paradicsom, a sült paprika és a fűszernövények szintén nagyszerű adalékok.
Bab ‘humusz’
A humusz arabul csicseriborsót jelent, így más hüvelyes nem igazán állja meg a helyét az eredetiben. Ennek ellenére a „babpüré” nem hangzik ugyanúgy, ezért itt művészi szabadsággal élve mégis humusz marad a neve.
Hozzávalók:
120 g maradék főtt bab (cannellini, vajbab, adzuki stb.)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Tengeri só
Választható extrák:
Citromlé, almaecet, zúzott fokhagyma és/vagy tahini, ízlés szerint.
Választható feltét:
Extra szűz olívaolaj, pirított magvak, friss vagy szárított fűszernövények, ízlés szerint.
Tegyük a főtt babot és az olajat egy turmixgépbe a tetszés szerinti extra hozzávalókkal együtt: a legjobb egy kis citrommal vagy egy csipetnyi almaecettel, egy kis zúzott fokhagymával és esetleg egy kanál tahinivel. Turmixoljuk péppé, ha szükséges, adjunk hozzá egy keveset a főzőfolyadékból, hogy a keverék a kívánt humusz állagú legyen, majd ízlés szerint sózzuk. Fogyasszuk opcionális feltétekkel, például egy bőséges csepp extra szűz olívaolajjal vagy pirított magvakkal, darált dióval vagy friss fűszernövényekkel megszórva. Pirítósra kenve a nagyon finom reggeli.
Forrás (theguardian)