Az ünnepek közeledtével megtelnek a piacok és a boltok polcai mákkal, mákos bejglivel. Sok magyar család asztalára kerül ilyenkor valamilyen mákos finomság. Nézzünk most túl a bejglin és a tésztán, és lássuk, mi mindenhez használhatjuk még ezt az apró szemű finomságot!
Mák a fogak között
„Van valami a fogadon. Hangyás tészta volt az ebéd?” – hangzott el sokszor a suliban, amikor a menzán mákos tészta került az asztalra. Talán sokunknak van ilyen – nem kimondottan kellemes – emléke a mákról, de a karácsonyi bejglik és gubák felülírják ezeket.
Azonban nemcsak karácsonykor, hanem bármikor érdemes asztalra tenni ezt az értékes olajos magot. A mákot már az ókori görögök is ismerték és fogyasztották. Számos istent ábrázoltak pipacskoszorúval a fején vagy mákgubóval a kezében.
A legenda szerint Démétér, a termékenység istennője is szívesen evett mákot. A magnak nyugtató hatást is tulajdonítottak, (ami valóban megállja a helyét). A mákfejben található piciny magok sokasága miatt a növény a termékenység szimbólumává vált.
A virágzó mák a kertek gyönyörű lakója
Mákot magas hatóanyag-tartalma miatt nagy mennyiségben nem vethetünk a kertünkben. Ez főleg néhány különleges mákfajtára igaz. Étkezési célra szerencsére otthon is termesztheted.
A növény nemcsak konyhai felhasználása miatt érdekes, hanem ökológiai szerepe is jelentős, gyönyörű, különleges virága pedig a kerted igazi ékévé teszi.
A mák vetése szikkadt talajt kíván: magját sekélyen, 1–1,5 cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növényeknek már van 3 vagy 4 levélkéjük, az állományt meg kell ritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5–6 cm-re legyenek egymástól.
A virágzást követően tokok fejlődnek, melyekből kipergethető majd az érett mák. A termést fontos szárítani a betakarítás után, mert könnyen befülled.
Gyógyszer és tápanyagforrás
A növényt a gyógyszergyártásban is használják a benne lévő fájdalomcsillapító hatású anyagok miatt. Ezek a hatóanyagok az étkezési mákban is megtalálhatóak, de csak nagyon kis mennyiségben. Jelentős azonban a kalciumtartalma, ezért a mákfogyasztás segíti a csontok egészségének megőrzését és a csontritkulás megelőzését.
A benne lévő élelmi rost előnyösen hat szív- és érrendszerünkre, segíthet a koleszterinszint csökkentésében, valamint az emésztőrendszerünk karbantartásában is. A mák magnézium-, kálium-, cink-, vas- és aminosav-tartalma – az eddig említett jótékony hatások mellett – a szellemi teljesítőképességünket is segíti, és természetesen az immunrendszerünket is erősíti.
Mák a konyhában
A hazai gasztronómiában a mákot általában édességekhez – gubához, bejglihez, kalácshoz, réteshez – használjuk, de ezeken túl is van helye az étkezésünkben. Egészben, kicsit megpirítva palacsinta vagy sütik tésztájába tehetjük, megszórhatjuk vele a péksüteményeket, de salátánkra is helyezhetjük.
Akár darálva, akár egészben érdemes a reggeli kásánkhoz is adni belőle, citrommal vagy meggyel is nagyon finom, így igazi sütiízű reggelit kapunk. Sőt a gyümölcsturmixunkat is dúsíthatjuk vele.
Nemcsak a reggelinkben, hanem az ebédünkben is szerepelhetnek a kis fekete magok. Egy mákos nudli, gnocchi vagy tészta laktató második fogás lehet egy leves után. A hagyományos magyar fogások mellett indiai ételbe, például a krumplis curry-be is rakhatunk mákot, itt inkább fűszer, mint főszereplő.
A mákból krémet, olajat és lisztet is készíthetünk, amelyekkel szintén színesíthetjük, feldobhatjuk a salátákat, süteményeket.
Mivel a máknak nagyon magas az olajtartalma, viszonylag gyorsan elkezd avasodni. Érdemes hűtőben vagy hűvös kamrában egészben, zárt dobozban, üvegben tárolni.
Citromos, mákos kalács
- 225 g átszitált liszt
- 1 tk sütőpor
- fél tk só
- 175 g nem olvasztott vaj
- 165 g cukor
- 3 nagy tojás
- 2 ek citromlé
- 2 citrom héja
- 3 ek mák
- 175 ml tej
A mázhoz
- 120 g porcukor
- 1 ek citromlé
- 3 ek tej
Így készítsd el!
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és kend ki egy 23×13 cm-es tepsi alját és oldalát olvasztott vajjal!
A lisztet szitáld egy közepes méretű tálba. Add hozzá a sütőport, a sót, és jól keverd össze!
Habverővel vagy alacsony fordulatszámú kézi mixerrel keverd össze a krémes, lágy (de nem olvasztott) vajat és a cukrot, amíg habos nem lesz!
Lassan, egyenként add hozzá a felvert tojásokat a keverékhez! Ezután jöhet a citrom leve, a héja és a mák. A keverőt tartsd alacsony fordulatszámon, öntsd hozzá a tej felét és a lisztkeverék felét. Addig verd, amíg az összes hozzávaló össze nem keveredik, majd lassan add hozzá a maradék tejet és a lisztet! Keverd, amíg össze nem áll!
Tedd a masszát az előkészített tepsibe, és süsd 50–55 percig, vagy amíg a közepébe szúrt villa vagy hústű tisztán ki nem jön! Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni körülbelül 10 percig a tepsiben, majd tedd át egy hűtőrácsra, míg teljesen ki nem hűl!
Amikor a torta kihűlt, elkészítheted a cukormázat. Adj egy evőkanál citromlevet a porcukorhoz, majd jöhet hozzá tej. A cukormáznak vastagnak és nem túl folyósnak kell lennie. A mázat öntsd a tortára! Tálalás előtt hagyd megszilárdulni!
A cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.
Kiemelt kép és fotók: Canva