Hogyan lehet a citromhéjat klasszikus tortává alakítani?

Hogyan lehet a citromhéjat klasszikus tortává alakítani?
Hogyan lehet a citromhéjat klasszikus tortává alakítani?

A megmaradt citromhéjakat a River Cafe híres tortája által inspirált vegán desszertben hasznosíthatjuk újra.

A citromhéjat tárolhatjuk a hűtőben vagy a fagyasztóban, hogy később igény szerint felhasználhassuk. Süssünk ki belőle vékony szeleteket salátákhoz, esetleg tartósítsuk sóban, vagy készítsünk belőle nagyon finom citromlekvárt, amit pirítósra kenhetünk, vagy elkészíthetjük a szóban forgó tortát belőle. A lekvárhoz vágjunk 300 g citromhéjat durva darabokra, majd pépesítsük. Tegyük egy lábasba másfél liter vízzel, forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük körülbelül 35 percig, amíg a héj megpuhul. Adjunk hozzá 600 g cukrot, forraljuk további 20 percig, rendszeresen kevergetve, amíg besűrűsödik, majd tároljuk 500 ml-es sterilizált üvegben.

Citromhéjból készült lekváros torta

Ez a torta egy olyan hozzávalót, amely egyébként kárba veszne, finom desszertté varázsol. Kicsit olyan, mint a River Cafe híres citromtortájának vegán változata, de nyugodtan használhatunk nem vegán tésztát is, ha az van kéznél.

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához

120 g vegyes dió és magvak, száraz serpenyőben megpirítva, majd konyhai robotgépben lisztté őrölve

80 g teljeskiőrlésű liszt

80 g hajdinaliszt (vagy további 80 g teljeskiőrlésű liszt)

40 g őrölt lenmag

60 g finomítatlan cukor (nem kötelező)

60 ml extra szűz olívaolaj, plusz a kenéshez

A töltelékhez

400 g selyemtofu, lecsepegtetve

250 g citromlekvár (elkészítését lásd fent)

1½ evőkanál kukoricaliszt

¼ teáskanál szárított kurkuma

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

Tetszés szerinti joghurt a tálaláshoz

A tészta összes hozzávalóját és 80 ml hideg vizet pépesítsük egy aprítógépben, amíg tészta állagúvá áll össze. Öntsük ki egy tálba, gyúrjuk át enyhén, és formázzunk belőle egy golyót. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe pihenni fél órára (de eláll a hűtőben akár két hétig is).

Ujjbeggyel óvatosan nyomkodjuk a tésztát egy 20 cm-es tortaformába, amíg egyenletesen vastag, kb. 3-5 mm nem lesz. Vágjuk le a tészta felesleges túlnyúló részét, és tegyük félre, (vagy süssünk belőle kekszet), majd egy villával szúrjuk meg a torta alját, hogy a tészta ne puffadjon fel a sütőben. Süssük 15 percig 180C fokon, majd tegyük félre, hogy a formában hűljön ki.

Közben készítsük el a tölteléket. A tofut csepegtessük le, csomagoljuk tiszta konyharuhába, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Ezután a lekvárral, a kukoricaliszttel, a kurkumával és az olajjal turmixoljuk nagyon simára. Öntsük a tölteléket a tortaformába, és 190C fokon süssük további 15 percig. Vegyük ki a sütőből, majd a tetejét forró lángszóróval vagy nagyon forró grill alatt kissé perzseljük meg, vigyázva, hogy a tészta ne égjen meg.

Tálaljuk egy kanál joghurttal és egy kis extra citromlekvárral.

Forrás (theguardian)

search icon