Citrom nélkül maradhat Európa
Citrom nélkül maradhat Európa

A kártevők behurcolásának veszélye miatt leállíthatják a citrusfélék importját.

Az Agroportál beszámolója szerint, 2023 januárja és augusztusa között az európai vámhatóság 33 szállítmány Dél-Afrikából származó citrusfélét tartóztatott fel, amelyek fekete foltos betegséget hordoztak. Ugyanakkor négy észlelés hamis kódolómoly jelenlétét mutatta a szintén Dél-Afrikából és Izraelből származó mandarinokban és grépfrútokban. Ezek a károsítók jelentős kockázatot jelentenek az európai termelés egészére, és arra kell ösztönözniük az európai hatóságokat, hogy még messzebbre mutató intézkedéseket hozzanak.

A jelenség jól ismert, csakúgy, mint a kapcsolódó kockázatok. Az európai gyümölcsösöket, különösen Dél-Afrikát megfertőzni képes parazitákat hordozó citrusfélékre vonatkozó jelentések, már évek óta alig vagy egyáltalán nem mutatnak csökkenést. Az EU-ban mintegy 600 000 hektár citrusfélét tartanak számon. Számos régió egész gazdasága a citrusfélék ellátási láncától függ. Ha ezek a betegségek bejutnak az EU-ba, az súlyos probléma lesz nemcsak a termelők, hanem az egész ellátási lánc számára, és veszélyeztetheti a fogyasztók ellátását is – olvasható a beszámolóban.

Ramon Armengol, a Cogeca elnöke szerint a helyzet egyértelmű:

Támogatjuk a szabad kereskedelmet, de nem akarunk olyan kártevőket importálni az EU-ba, amelyek elpusztíthatják az összes gyümölcsösünket. Az Európai Bizottság intézkedéseket vezet be a narancs behozatala esetében a hideg kezelés ösztönzésére, de ennek az EFSA ajánlásának megfelelően kötelezővé kell válnia a mandarin és a grépfrút behozatala kapcsán is.

A fekete foltok elleni küzdelem érdekében Ramon Armengol hozzátette:

Sajnáljuk, hogy az EU már bevezetett néhány intézkedést, például lehetővé tette, hogy a fekete foltos betegséggel rendelkező citrusfélék behozatala az ágazatba kerüljön. Ez nagyon kockázatos és veszélyes, figyelembe véve, hogy amint a fertőzött citrusfélék az EU-ba kerülnek, semmi sem akadályozza meg, hogy tovább utazzanak az európai belső piacra.

A beszámolóból az is kiderül, hogy a Copa és a Cogeca számára a Dél-Afrika által hozott önkéntes intézkedés, miszerint leállítják az EU-ba irányuló exportot haszontalannak bizonyult, mivel az exportőröknek nincs több citrusféle, amelyet szállíthatnának. Immáron ez a hetedik alkalom, hogy Dél-Afrika bevezeti ezt az intézkedést, melyet azért hajtanak végre, hogy elkerüljék az EU szigorúbb intézkedéseit.

(Agroportal)

search icon