Veszélyben lehet a méhészet jövője Európában
Veszélyben lehet a méhészet jövője Európában

Kongatja a vészharangot az EU mezőgazdasági termelőinek szövetségének, a COPA-COGECA sajtóközleménye: a mézbetakarítás 40%-kal csökkent az idén és az ágazatnak sürgősen szüksége van az Európai Bizottság segítségére.

A rekordveszteség újabb csapást jelent az ágazatra nézve, amely egyébként is „mély és strukturális piaci torzulásoktól szenved”. A tavalyi évhez hasonlóan gyenge termésért az éghajlati viszonyokat okolják a gazdák, beleértve az áradásokat és az aszályokat, melyek a növények virágzási időszakának csökkenéséhez vezetett.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy soha nem volt még nagyobb egyenlőtlenség az EU mézágazatában, kiemelve, hogy a közép- és kelet-európai országokat különösen súlyosan érintették a szélsőséges éghajlati viszonyok. Tekintettel arra, hogy a termelők nagy része Kelet- és Dél-Európában található, a COPA-COGECA mézmunkacsoport most a termelés példátlan visszaesésére figyelmeztetett, amely az e régiókból származó bizonyos mézfajták, például az akácméz közeljövőbeni hiányában jelenhet majd meg.

Csak Magyarországon az akáctermés a szokásos mennyiség mindössze 10%-át érte el, míg az összes virág termése az átlag 30%-a körül volt. Az ágazat hasonlóképpen jelentős veszteségekről számolt be Portugáliában és Olaszországban, a szakértők 70–80%-os csökkenést becsültek a két országban.

A hozamok csökkenését ugyanakkor nem kísérte megfelelő áremelkedés a szövetség szerint, sőt a méz ára a fő importáló országokban továbbra is csökken.

A nyilatkozat hozzátette, hogy a megfelelő eszközök nélkül veszélyben van a méhészet jövője. Különösen az erős eredetmegjelölés hiánya és a méz szinte észrevehetetlen hamisítása jelenti az ágazatot érő két legnagyobb fenyegetést, ezért a szövetség felszólította az európai jogalkotókat, hogy tegyenek intézkedéseket ezekkel kapcsolatban.

A szövetség elnöke, Etienne Bruneau szerint a 650 ezer méhész megélhetésének veszélyeztetése mellett a helyzet sokkal szélesebb körű következményekkel járhat az ökoszisztémára: gazdák millióinak terményét porozzák be ugyanis a méhek. Bruneau a gyengélkedő ágazat megsegítésére meghozható intézkedéseket javasolva hozzátette, hogy az EU közös agrárpolitikájának (CAP) segítenie kell a piaci volatilitás káros hatásai elleni küzdelemben.

Az Európai Unió a világ második legnagyobb méztermelője és legnagyobb importőre. Az EU-ban 650 000 méhész mintegy 18 millió méhkaptárt gondoz, illetve mintegy további 10 millió kaptár található olyan gazdaságokban, melyek jövedelmük jelentős részét méhészetből nyerik.

(euractive.com)

search icon