Currywurst helyett lencse? Bolygóbarát étrendre tértek át a berlini egyetemi menzák
Currywurst helyett lencse? Bolygóbarát étrendre tértek át a berlini egyetemi menzák

A berlini egyetemi étkezdékben az idei szemesztertől jelentősen csökkentik a hús- és halételek kínálatát. 34 menza és kávézó, amely négy különböző egyetem jelentős létszámú berlini hallgatóit látja el, októbertől 68%-ban vegán, 28%-ban vegetáriánus és 2%-ban halas menüt kínál majd, és a hét négy napján egyetlen húsos opciót.

A diákok a téli hónapokban olyan ételekkel táplálkozhatnak, mint a hajdina- és tönkölybúza-tálak grillezett édesburgonyával, pácolt céklával és szezámmaggal, vagy a paradicsomos-sajtos tésztasütemények.

„Az új táplálkozási koncepciót elsősorban azért dolgoztuk ki, mert a diákok többször is megkerestek minket azzal a kéréssel, hogy a menzán egy klímabarátabb kínálatot szeretnének. A vegetáriánus és vegán menzák nagy sikere egyértelművé tette, hogy a diákok fogyasztói magatartása változik. Egyértelmű tendencia, hogy kevesebb állati eredetű terméket fogyasztanak.”

mondta Daniela Kummle a berlini felsőoktatási intézményekben tanuló diákok számára gazdasági, szociális, egészségügyi és kulturális támogatást nyújtó Studierendenwerk nevű szervezettől.

Németország-szerte az egyetemi étkezdék és menzák jelenleg 30-50%-ban kínálnak vegetáriánus étkezési lehetőségeket, miután évek óta egyre nagyobb az igény – becsülte Stefan Grob, a Deutsches Studentenwerk, a hallgatói támogatásokat nyújtó szervezetek ernyőszervezetének szóvivője, ugyanakkor Berlinben már kritikus tömeg van.

A berlini egyetemek 2019-ben mintegy 5,6 millió diákot etettek a menzákon. Ugyanebben az évben egy felmérés szerint a berlini diákok 13,5%-a vallotta magát vegán étrendet követőnek, míg az ország egészét tekintve csak 1,6%, további 33% pedig vegetáriánusnak vallotta magát.

Az étrenden kívül is egyre sürgetőbb kérdéssé válik a klímavédelem kérdése a berlini egyetemeken. A Humboldt Egyetem azt tervezi, hogy 2030-ra klímasemlegessé válik, a berlini Műszaki Egyetem pedig 2045-re szeretné elérni ugyanezt a célt. Mindkét egyetem több mint 300 munkatársa 2019-ben aláírta azt a levelet, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy lemondanak a munkájukhoz kapcsolódó rövid távú repülőutakról az 1000 km alatti utazások esetében.

(Guardian)

(fotó: pexels – Alesia Kozik)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon