Tőrösdarazsak nem csak XL-es méretben

Tőrösdarazsak nem csak XL-es méretben
Tőrösdarazsak nem csak XL-es méretben

Sokszor beszélünk a májustól nyár végéig fel-felbukkanó óriás tőrösdarázsról, ugyanis a szelíd óriást gyakran összetévesztik az agresszív lódarázzsal, amellyel csak távoli rokonságban áll. Közeli családtagjairól azonban valamiért kevés szó esik.

A tőrösdarazsak (Scoliidae) családja igen népes, világszerte 560 fajt számlál, melyek közül hazánkban összesen 6 található meg.

Hasonló kinézet, hasonló életmód

Küllemre a fajok igen hasonlóak egymáshoz: általában fekete színűek élénksárga vagy narancssárga mintázattal, szárnyvégeik pedig jellegzetesen redőzöttek. A hímek általában karcsúbbak és hosszúkásabbak a nőstényeknél, valamint a csápjuk is hosszabb.

A tőrösdarazsak magányos, parazitoid darazsak: a nőstények a ganajtúrófélék lárváit megbénítják, majd beléjük helyezik a petéiket, amelyek így zavartalanul tudnak fejlődni, illetve belőlük táplálkozni. A kifejlett példányok növényevők, virágport és nektárt fogyasztanak.

Hasznos rovarok

Mivel számos fajuk előszeretettel használja a kártevők lárváit a szaporodáshoz, igen fontos szerepük van a biológiai védekezésben (például a cserebogár ellen). Ezenkívül pedig a beporzásban is segítenek, amikor a felnőtt darazsak táplálékot gyűjtve virágról virágra szállnak a nyár folyamán.

Hazánkban megtalálható fajai

Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata): Legnagyobb és „leghíresebb” képviselőjüket nem kell bemutatni, hiszen biztosan nem maradnak észrevétlenek, ha megjelennek. A nőstények testének hossza akár az 5 centimétert is elérheti. Potrohuk fekete alapon sárga mintás, a tor és a lábak feketék. A hímek feje fekete, a nőstényeké pedig sárga. Az utóbbi években egyre gyakrabban lehet velük találkozni akár kertekben, városi parkokban is.

Hatfoltos tőrösdarázs (Colpa sexmaculata): Nevét a testén található 6 darab sárga foltról kapta, mérete 1,8 és 2,4 milliméter között van. A többi tőrösdarázsfajhoz képest ritkább, leginkább júniusban és júliusban az Alföldön kerülhet a szemünk elé.  

Sávos tőrösdarázs (Colpa quinquecincta): Nevéhez hűen fekete alapszínű testét keresztirányú sárgás csíkok díszítik. Mérete jellemzően 15 és 25 milliméter között lehet.

Sötétszárnyú tőrösdarázs
Fotó: Canva

Mediterrán tőrösdarázs (Scolia fuciformis): Egyre gyakrabban találkozhatunk hazánkban ezzel a fajjal is. Mérete körülbelül 25 milliméter. A fekete toron a hatfoltos tőrösdarázshoz hasonlóan itt is 6 sárga folt látható, ezért a két faj igen könnyen összetéveszthető.

Sötétszárnyú tőrösdarázs (Scolia hirta): Mérete közepes, körülbelül 20–25 milliméter. Fekete testén 4 jellegzetes, kissé összemosódott sárga folt található, melyeket a talajon mozogva sötét szárnyaival elrejt, vész esetén pedig figyelmeztetésképpen „elővillant”.

Négyfoltos tőrösdarázs (Scolia sexmaculata): Kis méretű, legfeljebb 15 milliméteres faj. Fekete testén 4 darab sárga folt látható. Általában homokos területen gyakori, így jellemzően a homokvidékeinken fordul elő szórványosan.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon