Vadvirágos Kertem – Te is kérhetsz őshonos vadvirágmagokat az Ökológiai Kutatóközponttól!
Vadvirágos Kertem – Te is kérhetsz őshonos vadvirágmagokat az Ökológiai Kutatóközponttól!

Ha szívesen alakítanád vadvirágossá a kertedet, de nem tudtad, hogyan kezdj hozzá, neked való ez a lehetőség! Az Ökológiai Kutatóközpont kérés esetén ingyen postáz őshonos vadvirágmagokat. Ehhez pusztán annyit kell tenned, hogy részt veszel a kutatásukban egy kérdőív kitöltésével.

Nem (csak) nyereményjáték

Bár a kitöltők között ajándékcsomagot is kisorsolnak a szervezők, alapvetően nem egy nyereményjátékról van szó. Aki ugyanis kitölti a kérdőívet, és igényel magokat, az biztosan kap.

Vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca) tengere

Őshonos virágokat a kertekbe!

A kezdeményezésnek az a célja, hogy minél többen válasszanak szép, őshonos, kevés gondozást igénylő növényfajokat a kertjükbe. Ezek a gyönyörködtetésen túl ökológiailag is kedvezőek, sok faj számára jelentenek táplálékot, élőhelyet.

Vadvirágos rét

A szervezők azt írják honlapjukon: A Vadvirágos Kertem projektet a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport (HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet) munkatársai működtetik.

Kutatócsoportunk a gyepi ökoszisztémákat tanulmányozza, főként azok megőrzésének és helyreállításának lehetőségeire fókuszál, magökológiai és tájökológiai megközelítéseket alkalmazva.

Az őshonos fajok előnyeiről, ökológiai jelentőségéről a honlap Tudástár füle alatt tudhatsz meg többet.

Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

Miről szól a kérdőív?

A projekt az őshonos növények népszerűsítéséről szól, és emellett kutatási célokat is szolgál. A szervezők egy olyan kérdőívet állítottak össze, amelynek segítségével feltérképezik a kitöltők kertgondozási szempontjait, valamint azt, hogy milyen gyepeket tartanak szépnek a résztvevők. Jár rendszeresen sün a kertedben? Miért épp azokat a virágmagokat rendeled, amelyeket megjelöltél? Milyen gyakran és mivel vágod a kerted növényzetét? Hogy állsz a dísznövényekhez? Ilyen kérdésekre számíthatsz.

Milyen magokat lehet rendelni?

5 növényfajt választhatsz ki egy 24 fajt számláló listáról. A növényekről láthatsz képeket a Választható növényfajok fülön, és ugyanitt további információkat is megtudhatsz róluk. A rendelhető fajok a búzavirág, a csörgő kakascímer, az ezüst pimpó, a fehér hamuka, a fehér mécsvirág, a hólyagos habszegfű, a keleti szarkaláb, a kígyóhagyma, a közönséges orbáncfű, a közönséges párlófű, a ligeti zsálya, a lila ökörfarkkóró, a magyar szegfű, a mezei cickafark, a mezei kandilla, a mezei pipacs, a mezei szarkaláb, a mezei tarsóka, a mezei varfű, az osztrák zsálya, a réti imola, a tejoltó galaj, az üstökös gyöngyike és a vajszínű ördögszem.

Ha igényelnél vadvirágmagokat és részt vennél a kutatásban, ezt ide kattintva tudod megtenni. A magok egy részt a VadVirág Világtól származik, tőlük nagyobb tételben is lehet őshonos fajokból álló magkeveréket vásárolni.

search icon