Hogyan mutat példát a Planet Budapest 2021 a fenntartható rendezvényszervezésben?
Hogyan mutat példát a Planet Budapest 2021 a fenntartható rendezvényszervezésben?

Emlékezzünk vissza a COP26 klímakonferenciára, sokunknak az a 400 magángép ugrik be róla, amivel az állami vezetők érkeztek az eseményre. Hiába szólt másról, és hiába születtek fontos, a klímacélokat segítő elhatározások mégis az a 400 gép égett be mindenkinek. Ebből látszik, hogy manapság már nem elég az embereknek, hogy beszélnek a fenntarthatóságról, kézzelfogható példákkal és magatartással kell elől járni, legyen szó akár egy rendezvényről.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó iránymutató akar lenni, és célként tűzte ki, hogy csökkenti karbonlábnyomát, de egyáltalán milyen eszköztár van egy esemény vagy konferencia kezében, amivel ezt elérheti?

Egy konferencia karbonlábnyomának kiszámításához, és annak csökkentéséhez elsődlegesen fontos ismerni a tevékenységeket (pl. catering szállítása a helyszínre, előadók utazása, stb.) össze kell gyűjteni azokat az adatokat, amikkel ezek számszerűsíthetőek. Ilyen lehet például a rendezvényre látogatók közlekedése (hányan, mivel, milyen messziről jöttek), a tényleges energiafogyasztás, vagy a hulladék termelés.

A konferenciák karbonlábnyomának jelentős része a szállításból, közlekedésből ered, nagyszámú résztvevőnél a látogatók utazásaiból. Szintén jelentős forrás lehet az energiafogyasztás (elektromos áram, fűtés), esetleg a felhasznált anyagokból, különös tekintettel a cateringre. Fontos tudni, hogy első körben ezeket a kibocsátásokat kell minimalizálni, de tekintettel, hogy nincs olyan, hogy valami nem jár valamilyen kibocsátással, minden esetben lesz egy bizonyos karbonlábnyoma az eseménynek. Ezeket olyan projektek generálásával lehet semlegesíteni, amik karbon megkötő, széndioxid-semlegesítő hatással bírnak. Ilyen széndioxid-semlegesítő hatású projektekkel további CO2 kibocsátást tudnak elkerülni, vagy már a légkörben található CO2-t tudjuk megkötni. Ilyen lehet egy megújuló energia használatát támogató projekt (pl. naperőművek létesítése) vagy fásítási kezdeményezés.

A Planet Budapest 2021 szervezőit kérdeztük, hogy miként alakították valóban fenntarthatóvá a Világtalálkozót

Volt már hasonló volumenű rendezvény, ami ilyen széles spektrumon ügyelt a fenntarthatóságra?

Mi elsősorban nemzetközi példákból építkezünk. Nem véletlenül emlegettük olyan sokat, hogy a Planet Budapest 2021 a Közép- Európai régió első ilyen volumenű nagyrendezvénye. Ez magával vonja természetesen azt is, hogy a szervezési folyamat során a legtöbb esetben a régióban egyedülálló megoldások születnek.

Meg lehet becsülni, hogy mekkora lesz a Planet karbonlábnyoma? Valamint léteznek olyan számítások, hogy ezekkel a lépésekkel mennyi CO2-őt sikerül megtakarítani?

Aki valóban törekszik arra, hogy lépéseket tegyen a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében, az megtalálja az eszközöket. Nincs ez másképp a károsanyagkibocsátás mértékének becslése és ellentételezése iránt felmerülő igények esetén sem. A Planet Budapest 2021 a Követ Egyesületet hívta segítségül az esemény karbonlábnyomának kiszámítása ügyében. Áder János köztársasági elnök úr kifejezett kérése, hogy a Planet 2021 rendezvény ökológia és karbonlábnyom számítása a lehető legtöbb körültekintéssel, pontos adatok birtokában történjen. A valós számításokat a vizsgált adatok körére való tekintettel csupán a rendezvényt követően áll módunkban elvégezni, mindazonáltal becsült értékek alapján előzetes karbon és ökológiai lábnyom kalkuláció így is született. Mindez szükséges volt a Fásítási program során elültetendő fák számának pontos becsléséhez, hiszen a kiszámolt tonna CO2 egyenértéket a program keretében elültetett 700 facsemete kiválóan képes ellensúlyozni.

Fásítási Programunk során:

A telepítésre kerülő 687 db csemete egy vegetációs időszak alatt, összesen mintegy 13,7 kg CO2, és 68,7 kg por megkötésére képes jelenleg. Ugyanezen csemeték 25 éves korukra, egy vegetációs időszak alatt, mintegy 51.525 kg CO2, és 377.850 kg por megkötésére lesznek képesek.

Ezen belül a Tárnok térségében telepíteni tervezett 360 db csemete, a fentieknek megfelelően, összesen mintegy 7,2 kg CO2, és 36 kg por megkötésére képes jelenleg. Ugyanezen csemeték, amennyiben ép, egészséges fa tud fejlődni belőlük, 25 éves korukra, egy vegetációs időszak alatt, mintegy 27.000 kg CO2, és 198.000 kg por megkötésére lesznek képesek.

Olyan növényfajok kerültek kiválasztásra, melyek kiválóan alkalmasak közutak menti fásításra por, füst és egyéb szennyezőanyagokkal szembeni jó ellenállóképesük révén, ill. arra való tekintettel, hogy jól alkalmazkodnak hazánk klimatikus viszonyaihoz. Továbbá, a kiválasztás során figyelembe vételre kerültek a terület talaj adottságai, valamint a csomópontra jellemző növénytársulás összetétele.

Melyik fenntarthatósági lépés kivitelezése okozta a legnagyobb nehézséget? Valamint van esetleg olyan terület, ahol lehetne még fejlődni?

Természetesen mindig van hova fejlődni, de talán a legnagyobb kihívás, amivel a rendezvények lebonyolítása során a szervezők szembekerülnek, az a felhalmozódott hulladék szakszerű kezelése. Azért fontos hangsúlyozni, hogy szakszerű, mert nem elég a véletlenre bízni, hogy a rendezvény helyszínén kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe tényleg csak a matricán feltüntetett hulladék kerül. Ha ezekbe a gyűjtőkbe nem oda való anyagok is kerülnek, akkor már értelmét veszti a szelektív hulladékgyűjtés. Mi mindenképpen szerettünk volna erre a nehézségre megoldást találni, és arra vállalkoztunk, hogy a rendezvény során felhalmozott hulladékot partnerek közreműködésével a helyszínen szétválogatjuk és valóban szelektíven el is szállítjuk onnan. Ez egy hatalmas elköteleződés volt részünkről, rengeteg akadálynak ütköztünk, azonban büszkén kijelenthetem, hogy a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó hete során termelt hulladék szelektív szétválogatásának és szelektív elszállításának alapjait megteremtettük, a HUNGEXPO-n pedig szakszerű, képzett csapat gondoskodik majd a gyakorlati megvalósításról.

Ha más rendezvény is hasonló döntéseket akar hozni, nagyságrendileg mekkora többletköltséggel kell számolnia a szervezőknek?

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó minden eseménycsoportjánál ügyelünk arra, hogy a rendezvény megszervezése és lebonyolítása is a számunkra elérhető legkisebb ökológiai lábnyom kibocsátásával valósuljon meg. Ezeknek a szempontoknak a biztosítása némely esetben nem jár többletköltséggel, csupán szemléletváltást, rugalmasságot és nagyobb figyelmet igényel a szervezők részéről. A fenntartható termékek és szolgáltatások piaca felívelő tendenciát mutat, így a logisztikai feladatok felelős módon történő ellátása sok esetben extra költségvonzattal jár. Mindez azonban egy hosszútávú befektetés része, mely idővel azt a pontot is maga után vonja, amikor a fenntarthatóbb megoldás könnyen és mindenki számára elérhetővé válik.

Közlekedés

Elektromos buszok és autók használata

Budapest számos pontjáról indulnak elektromos buszjáratok a rendezvény helyszínére, ezzel is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, valamint segítve a közlekedés zöldítésén keresztül környezetünk megóvását. Egy elektromos busz közel fele annyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű dízel busz. Emellett azok a látogatók, akik a GreenGo, valamint a MOL Limo elektromos autóival érkeznek a rendezvényre, a GreenGo gépjárműveit kedvezményes parkolási percdíj ellenében tudják várakoztatni, a MOL Limo a várakoztatás díját pedig jóváírja a felhasználóknak leutazható kreditként, 72 órán belül (ami a MOL Limo alkalmazáson belül a „Limo-kreditek és kuponok” menüpont alatt lesz látható). A felhasználók bérlésüket akár le is zárhatják mindkét szolgáltató esetében.

Kedvezményes tömegközlekedés

A VOLÁNBUSZ Zrt., a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a rendezvényre utazóknak 50%-os, “A Jövő Hősei” ifjúsági élményprogramra látogató iskolás csoportoknak és kísérőiknek ingyenes utazást biztosít valamennyi járatán.

Szállás

A külföldi vendégek számára zöld minősítésű szálláshelyeket biztosítanak, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a felhasznált vízmenynyiség minimalizálására, a villamosenergia-felhasználás hatékonyságának javítására, a berendezések energiahatékonyságára, valamint a keletkező hulladék és az élelmiszer-maradékok csökkentésére.

Hulladék

Újrahasznosítható anyagok

A „Planet Budapest 2021 Fejlődés harmóniában a természettel – Fenntarthatósági Expó” standjai újrahasznosított és környezetbarát alapanyagokból készülnek, segítve ezzel környezetünk megóvását és csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét. Valamennyi egyéb berendezési tárgy esetében is a környezetkímélő, műanyagmentes anyagok használata a preferált.

Műanyagmentesség

Az esemény teljes időtartama alatt a szervezők mellőzik a műanyag palackok használatát.

Szóróanyagok mellőzése

A folyamatosan frissülő mobilapplikáción keresztül a látogatók naprakész és teljeskörű információkat kapnak a rendezvényről elősegítve a papírhasználat minimalizálását. A rendezvényen elektronikus felületeket alkalmazunk a hagyományos papír és műanyag alapú bemutatkozó anyagok használatával szemben.

Emellett a „Jövő Hősei – Ifjúsági élményprogram a fenntarthatóságról” résztvevői fenntartható anyagokból készült ajándékokat vihetnek haza magukkal.

Szelektív hulladékgyűjtés

A Planet Budapest 2021-en teljes körűen biztosított lesz a szelektív hulladékgyűjtés. A szervezők felügyelik a keletkező hulladék teljes útját, valamint az esemény mobilapplikációján keresztül folyamatosan felhívják a látogatók figyelmét a szelektív hulladékgyűjtők használatára. Mindennek köszönhetően a keletkező hulladék újrahasznosítási aránya eléri a 80%-ot.

Szemétszállítás

A rendezvény helyszínéről elektromos kukásautók szállítják el a szemetet. Ezen gépjárművek fenntartási költségei 75-80 százalékkal, üzemanyag-fogyasztásuk 90 százalékkal kedvezőbb egy hagyományos gyűjtőautóénál. Utóbbinak köszönhetően nagymértékben hozzájárulnak a városok légszennyezettségének csökkentéséhez.

Élelmiszer

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megoldásokat kínál a jövő fenntartható és egészséges étkezésére is. Olyan hazai, szezonális, fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek kerülnek bemutatásra a látogatóknak, amelyek finomak, egészségesek és bárki számára elérhetőek, egyben csökkentik az élelmiszerek előállításával járó ökológiai lábnyomot, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását.

search icon