Hol érzik magukat legjobban szobanövényeink a lakásban?
Hol érzik magukat legjobban szobanövényeink a lakásban?

A szobanövények a lakás ékei, de nem csak esztétikai kérdés, hogy egy növény a lakáson belül hová kerül: van, amelyik a fürdőben, van amelyik a nappaliban, és akad, amelyik a konyhában érzi magát a legjobban, mivel a lakáson belül az egyes helyiségeknek olykor merőben eltérő mikroklímájuk van.

Megyeri Szabolcs kertész szerint szerint az otthonok nagy többségében a nappali a legnagyobb, legszellősebb helyiség. Itt jellemzően több ablak van, és bőségesebb a tér. A nappali továbbá a legintenzívebben fűtött, nyáron pedig hűtött helyiség, mivel az ember itt tartózkodik a legtöbbet.

A nappalikba a fentiek alapján ajánlhatók a kisebb és nagyobb dísznövények egyaránt, a méretnek csak a rendelkezésre álló tér szab határt, de a nappali az, ahová a kifejezetten nagy beltéri növénykedvenceket el lehet szállásolni, így a szobapáfrányok, szobafenyők, fikuszok, jukkák, koros dracénák, pálmafélék itt kaphatnak helyet. A kedvező fekvésű, nagy ablakok közelébe kerülhetnek az erős napfényt kifejezetten kedvelő benti zöldek, így például a kroton, az anyósnyelv, a korallvirág, a cikász pálma, a papagájvirág, az Aloe vera, a kaktuszfélék, a pozsgafa, a zámia vagy a jukka.

A lakáson belül gyakran találni kevésbé jó adottságú szobákat, melyek a többinél kevésbé fényesek, esetleg kis méretűek. Ilyen terekbe természetesen más növények valók, amelyek alkalmazkodnak a körülményekhez. Árnyékoltabb, fényszegény helyekre kerülhet a korallvirág, az aranypálma, a buzogányvirág, a vitorlavirág, a legénypálma, a rákvirág, az anyósnyelv, a kukoricalevél.

A fürdőbe bátran költöztethető a szobapáfrány, a bromélia, a buzogányfa, a könnyezőpálma, a vízipálma, az Aloe vera, a borostyán és a legtöbb orchidea. A fürdőbe emellett szinte bármilyen trópusi növény elhelyezhető, hiszen a visszafogott fényigény és a magas páraigény a többségükre jellemző.

A gyerekszobába a helyiség méretéhez illeszkedő, nem túl nagy méretű fajok valók, fontos, hogy ne kerüljenek ide mérgező, allergizáló vagy éppen szúrós, tüskés növények. Jó társ lehet a kisebb és nagyobb gyerekeknek a körömvirág, a kamilla, a verbéna, a zsálya, a veszélytelen mediterrán fűszerek, a nagyobbaknak ajánlhatóak a kaktuszok, a pozsgások, a bonsaiok vagy például az izgalmas és egzotikus húsevő növény, a Vénusz légycsapója – ajánlja a szakértő.

(Forrás: femina.hu Kép: pexels.com)

search icon