Hozzájárulhat a kockázati tőke a fenntarthatósági átmenethez? – Podcast

Hozzájárulhat a kockázati tőke a fenntarthatósági átmenethez? – Podcast
Hozzájárulhat a kockázati tőke a fenntarthatósági átmenethez? – Podcast

Egyre inkább megkerülhetetlenné válik a fenntarthatóság kérdése az üzleti szférában. Ma már egyetlen cég sem lehet közömbös a zöldügyek iránt. Számos vállalkozás pedig olyan termékekben és technológiákban gondolkozik, melyek a zöldátállást segítik. Holnapután című rádiós podcastunk aktuális adásában Török Józseffel, a Kék Bolygó Tőkealap befektetési igazgatójával beszélgettünk arról, hogyan lehet finanszírozni az ilyen cégeket, startupokat.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

A cégek előrejutása és adott esetben zöldülése sokban függ a fejlesztésektől. Ezekhez viszont forrásokra van szükség, melyek megszerzése néha nehézkes lehet, néha pedig súlyos terhekkel jár. Egy startup például aligha fordulhat egy bankhoz hitelért, hiszen a bankok az eredményes működést, a lezárt üzleti éveket nézik, amivel egy induló, akár még csak az ötletek szintjén létező vállalkozás aligha rendelkezik. Ráadásul ilyen esetben mindig szükség van fedezetre is. A pályázati pénzek, vissza nem térítendő támogatások megint csak nehézkesek lehetnek. Ilyenkor például szükséges az önerő előteremtése.

Fenntartható üzlet kockázati tőke bevonásával

Előbbiekhez képest nagyon más a kockázati tőke, ugyanis teljesen máshogy működik. Az elvárások a cég sikeréhez kapcsolódnak, és nincsen például kezesség. A befektetésből a cég megvalósíthatja az elképzeléseit, a feltétel csupán annyi, hogy üzletileg sikeres legyen. Persze ez nem mindig valósul meg, épp ezért hívják kockázati tőkebefektetésnek ezt a finanszírozási formát.

A Kék Bolygó Tőkealap azzal a céllal jött létre, hogy olyan, üzletileg ígéretes cégekbe fektessen be, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak többek között a fenntarthatósági célok eléréséhez, a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez, a fenntartható életminőség-javuláshoz, a megújulóenergia-előállításhoz, az energiatárolás, -szállítás, -felhasználás hatékonyságának növeléséhez vagy épp a globális vízügyi problémák megoldásához. További információk elérhetők a klimaalap.hu oldalon.

Ennek megfelelően viszont a befektető jól megnézi, hogy kire bízza a pénzét: nagyon komoly átvilágítás előzi meg a folyósítást, aminek valamelyik lépcsőjén a cégek többsége elbukik. Akik viszont nem, azok jó eséllyel komoly üzleti sikerre, növekedésre számíthatnak, már viszonylag rövid távon. A befektető a kockázatért cserébe nagyobb hasznot remél, akár 3-, 5-, 10-szeres megtérülést. Ez a legtöbb esetben az úgynevezett exit során realizálódik, ami általában azt jelenti, hogy mind a befektető, mind az alapító úgy távozik a cégből, hogy egy tőkeerősebb versenytárs vagy pénzügyi befektető vásárolja ki őket a menedzsment átmeneti megtartása mellett.

A Kék Bolygó Tőkealap kockázati befektetéseivel a környezeti fenntarthatóság elősegítésén dolgozó cégekben érdekelt. Ilyen például az általunk is bemutatott eChemicles Zrt. Ők azon dolgoznak, hogy az üvegházhatású szén-dioxidból elektrokémiai eljárások segítségével olyan molekulákat állítsanak elő, melyeknek komoly szerepük lehet a fosszilis erőforrások kiváltásában. Persze garancia semmire nincs, de a cégben dolgozó szakemberek tudása és a prototípus azt ígéri, hogy az eChemicles értéke néhány éven belül sokszorosára emelkedik.

Az eChemicles egyébként a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is jelen volt kiállítóként, ahol a látogatók közelebbről is megismerkedhettek a technológiával.

Az adásban ezeken túl szó lesz arról, hogy

  • milyen lehetőségei vannak egy cégnek fejlesztési források bevonására,
  • ha kockázati tőkebefektetés irányába indulna el, milyen elvárásoknak kell megfelelnie,
  • hogyan működik a Kék Bolygó Tőkealap,
  • milyen már futó befektetéseik vannak, és ezekről mit érdemes tudni,
  • mennyire összeegyeztethető a fenntarthatóság az üzleti sikerrel.
search icon